Кабинетът няма да подписва дългосрочен договор за доставка на газ

0
„Газпром“ е последният вариант за доставки, твърди министърът на енергетиката
„Газпром“ е последният вариант за доставки, твърди министърът на енергетиката Снимка: БНТ

Кабинетът няма да подписва дългосрочен договор

Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов. „Ако ще водим преговори с „Газпром“ те ще са за доставки по текущия договор. Нямам намерение да подписвам дългосрочен договор с никоя компания“, каза той.

По думите му природен газ в района на Югоизточна Европа има достатъчно, но въпросът е в цената. Той поясни, че в момента също се купувал руски природен газ, но през посредници. Служебният министър неколкократно не отговори на въпрос дали „Газпром“ може да бъде смятан за надежден партньор. Христов изтъкна само, че последният вариант за доставки е с руската компания. Служебният министър призна, че правителството на Петков е било в непрекъсната комуникация с „Газпром“ и добави, че ЕК е давала препоръки по въпроса. „Булгаргаз“ е поискал, че след откриването на двете сметки в долари и рубли, руснаците да гарантират, че получената сума в долари е извършено плащане. Така той опроверга лъжите на ГЕРБ, че последният редовен кабинет не се е опитвал да осигури доставки от „Газпром“ по текущия договор.

Министърът засегна и темата за състоянието на Булгаргаз“. Според него основният проблем са оборотните средства, но дружеството не е на загуба. „Причината е ниската събираемост на вземанията. Най-голям длъжник е „Топлофикация-София“, други дружества също не плащат, заради високата цена на газ. Няма опасност обаче „Булгаргаз“ да фалира. Ще се подобрява ликвидността на фирмата, като ще се отпусне заем на газовия монополист за 800 млн. лв. Ще се обяви процедура за рефинансиране на дружеството. Говорили сме с международни банки за кредити“, уточни Христов.

Относно довършването на интерконектора, служебният министър заяви, че правят всичко възможно да довършат проекта, а предишното правителство не било упражнявало контрол върху изпълнението му. Още не били получили финалния график от строителите и проектната компания, твърди той. „Няма готови пътища за достъп на пожарни автомобили и са провеждани само частични изпитания и съоръженията не са сертифицирани. Строителните работи още не са приключили. Извикахме собственика на строителя - гръцката „Авакс“, който ще разговаря с президента Радев“, добави той.

За септември служебният кабинет цял поне да стабилизира цената на газа у нас, но ще се опита да я смъкне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари