Подписаха договора за разширяване на газохранилището "Чирен"

0
Разширението ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ (LNG), изтъкват от "Булгартрансгаз"
Разширението ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ (LNG), изтъкват от "Булгартрансгаз" Снимка: БТА

Разширението ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ (LNG), изтъкват от "Булгартрансгаз"

Договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) "Чирен" бе подписан днес на територията на газохранилището от страна на възложителя "Булгартрансгаз" и изпълнителя "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен". Разширението на подземното газохранилище е проект от общ интерес за Европейския съюз (ЕС). Конкретният договор е за разширение на сондажния фонд на ПГХ "Чирен".

Целта на разширението на капацитета е да се увеличи обемът на активния газ до 1 млрд. куб. метра, както и на дневния капацитет на добив до 10 млн. куб. метра. Нагнетяването трябва да се увеличи до 8 млн. куб. метра на ден. Ще бъдат изградени нови надземни и подземни съоръжения, включително нова компресорна станция, 10 нови високопродуктивни експлоатационни и 3 наблюдателни сондажа, както и газопровод Чирен - Бутан.

Разширението ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ (LNG), изтъкват от "Булгартрансгаз".

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза пред журналисти след подписването, че разширението на газовото хранилище е в директна полза за крайния потребител и икономиката. Първото е възможността на страната ни да съхранява обеми, които са около една трета от годишната консумация на България. Това дава сигурност дори в случаи на големи прекъсвания на доставките на газ страната ни да може да използва за няколко месеца съхранените количества. Финансовите ползи са в две направления. Едното е, че имайки такъв обем газохранилище, България ще може да се възползва от ниските цени на природен газ в месеците на ниско потребление. Директните ползи за държавното дружество "Булгартрансгаз" са таксите за услугите по съхранение, които ще получава. Освен това около 30 процента от парите, които ще бъдат инвестирани в разширението, са грантови. "Стратегически и чисто финансово този проект е от голямо значение за България", изтъкна министър Христов.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов отговори на въпрос на БТА, че цялата стойност за реализацията на проекта, който се състои от три подпроекта, ще бъде около 500 млн. лева. Той уточни, че основните начини на финансиране са три – грантово финансиране (78 млн. евро) от Механизма за свързване на Европа, заем от страна на Българския енергиен холдинг (87 млн. лева), както и се работи за останалата част от финансирането да се получи заем от американски държавни институции.

По втория въпрос на БТА дали има процедури по обжалване, Малинов коментира, че третата поръчка, която е за изграждането на допълнителен довеждащ газопровод, по който да се пренасят тези обеми природен газ от и към хранилището, отново е обжалвана. "Но ние сме спокойни. Ще изчакаме всички компетентни институции да се произнесат и да подпишем договора, което няма да се отрази на реализацията на проекта, тъй като този трети етап е най-лесният", заяви Малинов. Той припомни, че преди около месец беше подписан договорът за изграждането на надземните съоръжения – компресорната станция, измервателна станция и т.н. Днес беше подписан и договорът за подземната част от проекта – именно експлоатационните и наблюдателни сондажи.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" обясни, че разширението на газовото хранилище върви в синергия в неговите три съставни части. В края на 2024 г. и началото на 2025 г. трябва всички технологичния съоръжения да бъдат въведени в експлоатация, посочи Владимир Малинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари