Кабинетът може да спести до 300 милиона лева от бонуси

0
Правителството ще решава без санкция на парламента какви размествания в перото за заплати да прави
Правителството ще решава без санкция на парламента какви размествания в перото за заплати да прави Снимка: БТА

Максимум 300 млн. лв. икономии могат да бъдат направени, ако не бъдат раздадени допълнителни материални стимули на ведомствата, които не са пряко ангажиране в борбата с коронавируса.

Това показват изчисления на в."Сега".

Финансовият министър Владислав Горанов предпочете да не прави размествания в гласуваните в държавния бюджет разходи за заплати в държавната администрация въпреки обещанието, че парите за три министерства - здравеопазване, вътрешни работи и отбрана,  ще бъдат завишени с 500 млн. лв. Няма подобен ръст по бюджетите на тези ведомства и в гласуваната актуализация на Бюджет 2020. Правителството обаче си е отворило вратичка само да прави промени в разходите за заплати, без санкцията на Народното събрание, а финансовият министър Владислав Горанов вече обяви, че може да се стигне до орязване на допълнителните възнаграждения в някои администрации. 

От 2012 г. в администрацията се прилага схема за периодично изплащане на допълнителни възнаграждения на служителите на базата на постигнати резултати. Разходите за това могат да възлизат на максимум 30% от общите разходи за персонал, като самите добавки за постигнати резултати се дават на четири пъти в годината - през януари, за предходната година, през април, юли и октомври. Не във всяка държавна администрация процентът е еднакъв, като тук има натрупани исторически изкривявания, което допълнително прави оценката на евентуалната икономия на средства трудна. Финансовият министър Владислав Горанов вече обясни, че евентуално замразяване на ДМС-тата ще подмине някои администрации, които в кризата с коронавируса не само че не бива да губят част от възнаграждението, но следва да получат и поощрения. Може да се предположи и че подобна избирателна отмяна на ДМС-ата ще настрои администрациите една срещу друга. Засега Горанов не е предложил официално такава мярка, макар да говори за нея. Решението донякъде е улеснено от неочакваното решение на депутатите да наложат принудително дарителство на министрите и членовете на политическия кабинет, защото ще е странно едни да нямат заплати, а други да получават бонуси. 

Грубите сметките показват, че ако се пропуснат министерствата, които са първа линия в борбата с коронавируса като МЗ, МВР и МО, и други допълнително натоварени структури като социалното и просветното министерство, от двукратното спестяване на допълнителните възнаграждения - през април и юли, могат да се осигурят около 180-200 млн. лв. икономии. Ако се пропусне и допълнителното стимулиране през октомври, сумата ще скочи с още 90-100 млн. лв. 

Ясно е, че правителството ще трябва да търси и други вътрешни резерви в бюджета извън подобни икономии, ако иска да изпълни ангажимента си за увеличение от 500 млн. лв. на бюджетите на МЗ, МВР и МО. Финансовият министър Владислав Горанов си спести усилието да търси икономии в разходите в рамките на актуализация на бюджета и само допълни разходната част с още 1 млрд. лв. за схемата за компенсиране на заплатите в пострадалите сектори. В разходната част бе добавен и допълнителен трансфер от 430 млн. лв. заради очакваното неизпълнение на приходите по бюджета на държавното обществено осигуряване. Така евентуалните резерви в разходната част си остават невидими на ниво актуализация на бюджета. Не е ясно дали към трите сектора с обещани бонуси - здравеопазване, отбрана и вътрешни работи, няма да се насочат още пари по линия на еврофондовете - за обещаните добавки от по 1000 лв. на медицинския персонал на първа линия вече бяха прехвърлени 60 млн. лв. към МЗ от програма "Региони в растеж".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари