Владислав Горанов: До момента загубите от приходи в бюджета са за 3 милиарда лева

3
Фирмите трябва да преценят от кои служители да се освободят, заяви финансовият министър
Фирмите трябва да преценят от кои служители да се освободят, заяви финансовият министър Видео: bTV

По първоначални оценки загубите от приходи в бюджета заради пандемията COVID-19 са за около 3 милиарда лева, но вероятно сумата ще набъбне.

Това заяви в ефира на bTV финансовият министър Владислав Горанов. Той неколкократно посочи, че държавата има достатъчно ресурси да запази функциите си в кризисната ситуация. Няколко десетки милиона са инвестирани в медицинска техника и лични предпазни средства, в дейността на службите за сигурност и здравните специалисти.

"Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но не може още на третия ден от кризата да кажем с колко, защото още не ни е ясно колко ще изхарчим следващите месеци", каза финансовият министър.

Той увери, че финансовата ни система има достатъчно ресурс, а благоразумната политика от последните години ни дава възможност да разполагаме с достатъчно буфери при неблагоприятни събития. По думите му след месец - месец и половина страната ни може да е преодоляла пика от коронавируса. 

Първи приоритет на държавата е осигуряване на възможността на здравната система да се бори със заразата, каза Горанов.

На второ място е гарантирането работата на службите за сигурност, така че те да могат да помагат на здравната система.

Оттам нататък държавната администрация, макар с по-лимитиран състав, трябва да продължи да работи, защото с изключение на някои сектори икономиката трябва да продължи да работи, каза Горанов.

Според финансовият министър българският бизнес ще се справи с новите условия. Най-засегнатите сектори - тези, свързани с крайно потребление като туризъм и ресторантьорство ще претърпят загуби и персонал. "Фирмите трябва да преценят от кои служители да се освободят. Ние сме готови за ядрото от персонала да предложим подкрепа, като например поемане на 60% от заплатите", каза Горанов. 

Подкрепа ще се окаже и на експортно-ориентираните отрасли. 

Не може обаче да очаквате от мен заради извънредното положение всички резерви на държавата да бъдат хвърлени за три дни, заяви финансовият министър.

Според него COVID-19 не би трябвало да отложи влизането ни в чакалнята за еврозоната, но ще забави процеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари