Кабинетът "Денков" отиде в историята

3
216 депутати гласуваха оставката на Николай Денков
216 депутати гласуваха оставката на Николай Денков Снимка: БГНЕС

216 депутати гласуваха оставката на Николай Денков

Народното събрание прие оставката на министър-председателя акад. Николай Денков и прекрати правомощията на сегашния състав на Министерски съвет.

Предложението, внесено от ПП-ДБ, беше включено като точка първа в дневния ред на парламента.

След двучасови дебати и изслушване на премиера Денков, то беше прието единодушно с 216 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се".

Предстоят преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във връзка с ротацията, като от ГЕРБ сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения.

От ПП-ДБ заявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков заяви, че отправя още една покана за преговори.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков изказа тезата, че за първи път в историята на България премиер си подава оставката, защото е обещал. Докато депутатът се изказваше, представители на опозицията подвикваха от местата си в залата.

"Той не даде обещание само пред вас, но и към целия български народ. Властта за нас не е крайна цел, властта за нас е средство за промяна. Докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред", закани се Петков.

По думите му сега българското общество очаква образованието да бъде приоритет за правителството, да е проевропейско, балансирано, да няма държавен служител, над който само Господ да е над главата, да няма хора под линията на бедност, кметовете да имат равен достъп до финансиране, да нямат страх от енергийна зависимост от Русия.

"Простотията, зависимостта от други държави, подвикванията, наглите изказвания, шоутата, които гледаме напоследък, са извън очакванията на българския народ. Това ще маргинализира вас", обърна се Петков към "Възраждане" и "Има такъв народ", цитиран от Епицентър.бг.

Отговори му депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, който заяви, че заради коалицията с ГЕРБ и Бойко Борисов "историята ще ви накаже и забрави". Напусналият "Продължаваме промяната - Демократична България" депутат Радостин Василев добави, че сега очакванията на хората са коалицията да се махне. "Вие сте професионално подготвен измамник", обърна се Василев към Петков.

Тошко Йорданов от ИТН получи наказание "забележка" от председателя на парламента Росен Желязков заради това, че в свое изказване нарече Кирил Петков "боклук" и "предател". Двете определения бяха само малка част от обидните квалификации, които представители на "Има такъв народ" употребиха срещу "Продължаваме промяната - Демократична България".

Тъкмо те провокираха депутата от коалицията Явор Божанков да заяви, че общото между наративите на опозицията е това, че борави с дезинформация и език на омразата.

По думите му за управляващите не е лошо, че опозицията е на това ниво. "Вашето деструктивно, нелогично и неадекватно поведение ви води до резултат, че вие не сте управленска алтернатива и не може да формирате такава", обърна се той към "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    А бе...
    Кабинетът "Денков" отиде ... на утка си майна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари