Изява на Борисов в УНСС накара преподавател да подаде оставка

2

Днешните кадри от университетския двор са срамна страница в историята на тази институция, написа доц. Мартин Осиковски

Използването на УНСС като терен за политическа реклама и агитация от страна на премиера Бойко Борисов бе последвано от оставка на преподавателя в същото учебно заведение доц. Мартин Осиковски. С пост във Фейсбук доцентът съобщи, че заради поканата към министър-председателя и след днешното му участие в откриване на нов учебен корпус той е решил да напусне ръководните постове, които заема в университета. В откриването на обекта участваха още финансовият министър Кирил Ананиев и зам. регионалният министър Николай Нанков.

"И така, уважаеми колеги, приятели, познати и непознати, рано тази сутрин т.нар. премиер е бил на посещение в институтцията, в която работя – Университета за национално и световно стопанство. Повод за посещението му е било разглеждане на т.нар. „най-нов корпус“ – същата онази сграда, заради която (вече бивши) министри на същия този т.нар. премиер през 2019 г. докараха университета до безпрецедентна и финансова и имиджова криза (в разрез с всички правила и договорки – знам това добре, тъй като по онова време бях помолен да проуча случая и да съставя писмено възражение, както и направих.). Но няма значение кой е бил прав тогава и кой – крив; същественото е, че беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ. СРАМ!", коментира Осиковски в социалната мрежа.

Постовете, от които се отказва доцентът, са: „главен секретар по уеб комуникации на УНСС, член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“ и член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“, пише вестник Сега.

"Предварително искам да заявя, че знам какво ще се каже: „Но това не е политическа агитация, ние само разглеждахме сграда“. Отговарям: хайде да не се правим и да си говорим като мъже, моля! Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция. Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия", написа още Осиковски.

Преди 2 години премиерът Борисов също посети УНСС заради въпросния нов корпус, припомня Клуб Зет. Тогава от университета излязоха с писмо до медиите, в което обявиха, че той е пред фалит заради отказ на финансовото министерство да отпусне обещани през 2016 г. 7,5 млн. лв. за изграждането на новата сграда на вуза. Строежът ѝ започва две години по-рано от консорциум между „Галчев инженеринг“ ЕООД и "Вамос" ООД, като 4,5 млн. лева трябва да бъдат отпуснати по оперативна програма „Региони в растеж“, а държавата обещава 7,5 млн. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари