Известни личности споделиха защо обичат Русе

5
Нешка Робева: Обичайте го, Русе е невероятен град! Емил Табаков: Обичам моя роден град, там направих първите си стъпки като музикант
Нешка Робева: Обичайте го, Русе е невероятен град! Емил Табаков: Обичам моя роден град, там направих първите си стъпки като музикант Снимка: Фейсбук / Държавна опера - Русе

Нешка Робева: Обичайте го, Русе е невероятен град! Емил Табаков: Обичам моя роден град, там направих първите си стъпки като музикант

Защо обичате Русе? С този въпрос от вестник 24 часа са се обърнали към известни русенци и почетни граждани на дунавската столица по повод празника на града.

Вижте какво отговориха те:

Найден Тодоров, диригент, почетен гражданин и служебен министър на културата:

Русе ме научи, че човек трябва да следва мечтите си

Като музикант, няма как да не се възхищавам на русенските музиканти от миналото и от настоящето.

Като артист, няма как да не оценя русенската публика, която е може би най-подготвената и взискателната публика у нас.

Като човек на културата, няма как да не се възхитя на далновидността на русенци, създали Доходното здание с концепцията търговията да поддържа изкуството.

Като човек, който обича развитието, няма как да не оценя, че Русе е градът на първите неща в цялата българска нова история.

Русе ме формира и като музикант, и като ръководител. Даде ми различна перспектива към професията и ме научи, че човек трябва да следва мечтите си.

Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика и почетен гражданин:

Обичайте го, Русе е невероятен град!

Не мога да намеря най-хубавите и силни думи, с които да изкажа истинските си чувства към моя роден град.

Обичайте го, Русе е невероятен град!

Вратата към Европа.

Градът на Баба Тонка.

Там съм навлязла в спорта - Русе се славеше като един от градовете, в които спортът се развиваше и беше на изключително ниво.

Любимо мое място е кеят. Да минеш по кея на Русе - красота! Да се качиш на парахода, който вече е останал в далечното минало, и през нощта капитанът на кораба да осветява ято диви патици, отлитащи на Юг. Тази картина е сред най-ценните спомени в живота ми.

Операта в Русе, балетът... Моята първа сцена. Балетният състав на Първа гимназия.

Прекрасните ми учители в Русе начело с другаря Ефремов - по физкултура.

Първата ми треньорка по гимнастика Дора Лютибродска.

Първото ми състезание в спортната гимнастика - станахме републикански шампиони, втори разряд с отбора на Русе.

Когато отивахме на лагер, се строявахме и пеехме: “Русе, в славен град живеем ние. Русе, ти наша си гордост...”

Прекрасен град е Русе, много го обичам, обичайте го и вие!

Веселин Топалов, гросмайстор и световен шампион по шахмат, почетен гражданин:

Като победител в турнир ми подаряваха икона на свети Георги - намирах символика с празника ни

Русе е един от най-красивите градове в България, неслучайно са му казвали Малката Виена. Още в онези години е бил истински европейски град. Дунав му придава невероятна свежест, много приятни са и парковете му.

Това е град с невероятен дух, много култура и много млади хора. Имам много хубави спомени от детството си там, все още поддържам връзки с някои от съучениците си.

Преди години в България на важни турнири подаряваха на победителя и икона на свети Георги. Аз имам 3 такива, в което винаги съм намирал много символика, тъй като празникът на Русе съвпада с Гергьовден.

Емил Табаков, диригент, почетен гражданин:

Обичам моя роден град, там направих първите си стъпки като музикант

Харесвам и обичам моя роден град Русе.

Там съм израснал,

там съм направил първите си стъпки като музикант,

там съм бил възпитан да уважавам и да съм отговорен към професията си – МУЗИКАТА!

Светлин Русев, цигулар, почетен гражданин:

Чест и гордост е да съм русенец

Огромна чест и гордост е за мен да съм русенец. Град на традиции и култура, домакин на Мартенски Музикални Дни, едно национално съкровище. От 1988 г. очаквам с нетърпение предстоящите изяви в рамките на този уникален фестивал.

Маестро Вили Икономов, почетен гражданин:

Този град е моят пристан

Русенските изгреви и залези над Дунава, русенският кей - любима гледка! Неповторимата архитектура на Русе впечатлява, едновременно с това и приютява.

Русе е моят пристан. Тук пораснах, тук избрах музиката и тя избра мен... Вече цял един живот!

Щастлив съм, че посветих живота си на това да развивам таланта на поколения русенски деца и младежи!

Русе е в сърцето ми! Остава ми да се надявам, че и Русе ще ми отреди достойно място в историята си...

*Маестро Вили Икономов е основател на Международния конкурс за млади изпълнители “Северно сияние” - Русе, ръководител на Студио за поп и джаз пеене “Икономов” към Общински младежки дом Русе.

Ива Чавдарова, музиколог, почетен гражданин:

“Барокова” приказка - дава ми енергия да живея

Целият ми съзнателен живот е свързан с Русе - града на Елиас Канети, града на голямата европейска река и на изкуствата, града, който една талантлива русенска поетеса нарече “барокова приказка”. Русе е моят град, моят дом и моето убежище. Това ми дава енергия да живея и да се чувствам пълноценна.

Благодарна съм на тези, които ме подкрепяха през всичките ми житейски и творчески години. Благодарна съм и на онези, с които спорехме в търсенето на Смисъла!

Дивна, певица:

Домът е там, където е сърцето, моето коренче е в Русе

Домът е там, където е сърцето, коренът. Моето коренче винаги си остава част от Русе. Всеки път, когато се прибера, сякаш преоткривам и част от себе си, която съм имала нужда да видя по-ярко.

Русе винаги е бил град на свободния дух. Градът, който носи новото, който създава усещане за култура и за нейните ценности. И съм много благодарна, че именно това ми е дал в началото на живота ми моят роден град Русе.

Герасим Георгиев - Геро, актьор:

Тук е моето детство - зелено и прекрасно

Русе е един от най-старите и най-красивите градове в България. За мен Русе е моето детство - зелено, прекрасно, с много игри и приятели. Връщам се там винаги, когато имам път, гледам да е поне 2-3 пъти в годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    8
    РусенецЪ
    В Русе останахме само РУСЕНЦИ, яки и корави. Остана само наесен да наритаме Либиеца и Русе ще пребъде. Аман от БСП- Бесните Стари Пенсии и техният Либийски Ооосеменител.
  • 5
    7
    Анонимен
    Пълно е с такива палячовци дето реват Аууу много си обичам града Русе ама от 20 год.живея у София.И всички го обичат от разстояние! Като толкова много го обичат да се живеят в Русе!Не от Варна,София или на майната си да се правят на големи местни родолюбци и патриоти!
  • -1
    6
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Ефремов по физическо, Пепито по пеене, "Комара" по биология, Галоша и Млякото по математика, Цвъкито по физика, Кожухарова по немски, Грънчарова по български език и литература, Крумова по история и т.н. в Първа Гимназия -Христо Ботев!
  • 8
    5
    До ВиК
    Веселин Топалов от години живее със семейството си в Испания. В София е още по-голяма кочина от Русе макар и да няма воден цикъл. Мръсен, неугледен, зле поддържан град. Експлоататорски фирми залъгват балами да им работят за 1/4 от заплатите в Европа. Препоръчвам на всички да емигрират, а да не ходят в това бунище на мутрите София.
  • 12
    4
    ВиК
    Абсолютно вярно че живеят в София , а отдалече показват обичта си към Русе . Комай само ние обичаме Русе и ще продължаваме с още по голямо желание и усърдие да разкопаваме да затваряме улици та да разберат русенци за любовта ни към тях .Живот и здраве ако и тази година успеем да вдигнем цената на водата тогава радоста и обичта ще са взаимни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари