Изваждане на ядрена ракета от океана е причина за експлозията в Русия

1
Това не беше ново изстрелване на оръжие. Беше мисия за спасяване на изгубена ракета от предишен тест
Това не беше ново изстрелване на оръжие. Беше мисия за спасяване на изгубена ракета от предишен тест

Американското разузнаване смята, че мистериозната експлозия край северното крайбрежие на Русия в началото на месеца е станала по време на мисия за изваждане на ядрена ракета от океанското дъно, съобщи NBC като цитира източници, запознати с доклада.

Мистериозната експлозия, станала на 8 август край руските арктически брегове, уби петима учени и предизвика опасения, че Русия е изпробвала новата си ядрена ракета „Буревестник“, предаде БГНЕС.

„Това не беше ново изстрелване на оръжие. Беше мисия за спасяване на изгубена ракета от предишен тест, каза източник, пряко запознат с американската разузнавателна оценка.

„В един от плавателните съдове, участващи в издирването и изваждането, е имало експлозия и това е предизвикало реакция в ядреното ядро на ракетата, което е довело до изтичане на радиация“, каза друг анонимен източник.

Докладът за разузнаването на САЩ не споменава потенциални рискове за здравето или околната среда, причинени от повреда на ядрения реактор на ракетата.

Миналият март руският президент Владимир Путин разкри разработването на хиперзвукови оръжия, сред които и „Буревестник“. Той заяви, че става въпрос за ядрена ракета с неограничен обсег.

Москва обаче все още не е извършила успешен тест на оръжието въпреки множеството опити, твърдят същите източници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари