Извадиха кръста от река Мътница след 30-часово търсене

0

29-годишният Николай Тумбев от град Костандово извади след 29-часово търсене Богоявленския кръст от водите на река Мътница.

Младият мъж заедно със свои приятели, които в неделя се хвърлиха в ледените води, за да спасят Божието разпятие, не се отказаха, след като металният кръст потъна в тинята и продължиха да го търсят и на другия ден. След като намерихме и осигурихме багер да ни помага, машината изгреба тинята. Ние копахме с лопати и с помощта на помпи източихме водата от реката, сподели един от доброволците Константин Кадинов, предава Монитор.

Той допълни, че кръстът е бил намерен на 50 сантиметра дълбочина, забит в коритото на реката. Групата младежи, сред които и двама техни приятели от съседното село Дорково, повече от денонощие търсиха изгубения Божи символ. Те не могат да си намерят място от радост, доволни, че са спасили родния си град от лоша поличба.

Когато Ники извади позлатеният кръст, на двата бряга на реката имаше около стотина души зрители, които ни подкрепяха и изръкопляскаха при победоносното вдигане на кръста от Ники, допълни Кадинов. Най-сетне костандовци си отдъхнаха след повече от денонощие притеснение, след като багерът бе преровил целия участък в реката, където отец Стоил хвърли разпятието навръх Богоявление.

На помощ се притече и местен жител с металотърсач, който също обходи периметъра, където се видя да пада кръста. Най-вероятно Йордановският кръст, след като падна в реката, е бил стъпкан от смелчаците, хвърлили се в ледените води, за да го извадят и се е забил надълбоко в тинята, някъде на половин метър от мястото, където е паднал.

Това, че християнското разпятие не бе спасено от водата в неделя по време на ритуала, бе посрещнато с неодобрителни коментари от присъстващите, особено по-възрастните. Те се тюхкаха, че Йордановският кръст трябва да се намери. Според местни хора преди 3 години е имало подобна случка, но го били намерили след 12 часа преравяне на коритото на иначе плитката река Мътница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук