Изследователи разработват вечен миниатюрен робот без батерии

0
Роботът ще може да се използва в медицината и проучването на Космоса
Роботът ще може да се използва в медицината и проучването на Космоса

Роботът ще може да се използва в медицината и проучването на Космоса

Този мъничък робот ще се побере на върха на показалеца ви, но не позволявайте на размера да ви заблуди. Той е по-самостоятелен от много свои по-големи конкуренти. “Има малки сензори във всеки край, които могат да засичат светлина. Така той се движат към източниците на по-силна светлина, сам търси своите енергийни източници”, обясни пред Voice of America Кайл Джонсън, съавтор на прототипа, цитиран от NOVA. Така, на практика, роботът може да се движи вечно, използвайки светлина, но също и радиовълни, без нуждата от батерии.

Този екип на университета Вашингтон специализира в използването на материали, които щадят околната среда, за да изработват електроника. Сред постиженията им са също биоразградими компютърни мишки, летящо оригами, което променя формата си по време на полет.

Всичко е ръчно моделирано от учените, което понякога е предизвикателство и налага използването на микроскоп за сглобяването на отделните части. Електрониката е страст за мен от дете, но да работя с толкова малки мащаби е нещо, което дори не съм си представял, че е възможно”, каза Висенте Аройос, докторант в университета.

"Тук имаме необходимото оборудване, за да създаваме своите прототипи, включително тази система за лазерна микрообработка", каза Викрам Айер, асистент в университета Вашингтон.

Роботът, с размер на малка монета, може да носи товар, три пъти по-тежък от него самия, докато същевременно събира информация от околната среда.

"Целта ни е да накараме тези роботи заедно да могат да изпълняват по-сложни задачи. Например, мониторинг на цяла индустриална зона", обясни Закъри Енгълхард. Екипът също така се надява да може да приложи системата за усъвършенстване на медицинска апаратура и за проучвания в Космоса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари