Израел се е съгласил на размяна на 700 палестински затворници срещу пленници в Газа

0
Продължават преговорите за постигане на примирие в Ивицата Газа
Продължават преговорите за постигане на примирие в Ивицата Газа

Продължават преговорите за постигане на примирие в Ивицата Газа

Израел се е съгласил на американско предложение, което предвижда освобождаването на около 700 палестински затворници в замяна на пускането на 40 израелски пленници. Това съобщава Си Ен Ен като се позовава на информация на израелската телевизия Кан, информира БНР.

Според Си Ен Ен планът е на директора на ЦРУ Уилям Бърнс и в момента делегациите в Доха очакват отговора на ислямисткото движение "Хамас". Дипломатически източник обаче посочва, че няма съгласие по различни въпроси като достъпа до хуманитарна помощ и предислоцирането на израелските военни в Ивицата.

В последното предложение на "Хамас" по-рано този месец се настояваше за освобождаването на 700 до 1000 палестински затворници, но тогава Израел определи искането като абсурдно. Според източника сега Тел Авив е склонен на значителни компромиси в опит да върне отвлечените у дома.

Израелският "Канал 12" също излезе с информацията, че има готовност от израелската страна за компромис. Медията съобщава дори за 800 палестински затворници, които ще бъдат пуснати. Освен това, според нея, за първи път Тел Авив е готов да обсъжда възможността да разреши на напусналите северната част на Ивицата Газа палестинци да се завърнат по домовете си. Според телевизията, израелската страна очаква отговор от лидера на "Хамас" в Газа Яхия Синуар през следващите три дни и оценява шансовете като 50 на 50.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари