Изплащат парите за безработица по нови правила

0
Промените влизат в сила от новата година
Промените влизат в сила от новата година

Нови правила за изплащане на обезщетенията за безработица тръгват от новата година.

Променят се изискванията за натрупан стаж, както и времето, през което Осигурителният институт изплаща парите, съобщи БиТиВи.

След 20 г. в сферата на транспорта, Димо остава без работа. Осигурявал се е на по-малко от реалната си заплата, затова и получава по-малко обезщетение за безработица. Димо остава без работа през 2016 г. По старите правила за изработените си години ще получава 10 месеца обезщетение. За новите безработни това се променя. Ще се взема предвид само осигурителния стаж натрупан след 2001 г., откогато има фонд "Безработица" в НОИ. Срещу 12 години стаж например - ще се получава 1 година обезщетение

Снежана Малакова от НОИ обяснява, че идеята е периода за паричното обезщетение за безработица да бъде обвързан с реалния осигурителен принос на лицето.

Ася Гонева от КНСБ коментира, че така безработното лице е изправено пред ситуацията да е останал без заплата от 2000 лв. и да му се плати обезщетение 150 лв.

Синдикатите искат минималният размер да се увеличи, а в останалите случаи да зависи не от дохода ни за последните 2 години, а този, който сме имали в момента на загуба на работата.

С промените, повечето хора ще си спестят носенето на цял куп документи в Осигурителния институт, защото данните ще се вземат от електронния регистър. А от средата на годината ще си спестят и реденото на гише - заявлението ще се подава електронно.

Минималният размер на безщетението обаче се запазва – 7,20 лв. на ден. Получават го хората, които сами са напуснали работа, които са дисциплинарно уволнени, и които в рамките на 3 години остават за втори път без работа, без значение на каква заплата са били.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари