Изобретиха лъжица, която прави храната сладка

0
Шугъруеър е предназначена по-специално за пациенти с диабет
Шугъруеър е предназначена по-специално за пациенти с диабет

Шугъруеър е предназначена по-специално за пациенти с диабет

Студенти от университета "Корнел" и Нюйоркския университет, САЩ, са разработили специална лъжица, която подобрява вкуса на храната, като стимулира вкусовите рецептори, пише "Сайънтифик америкън", предава БТА.

Храните с високо съдържание на захар могат да бъдат нездравословни, но са твърде вкусни за много от нас, за да се откажем от тях или да ги намалим значително. Ами ако можехме да се насладим на вкуса им, без да ги ядем? Търсейки решение, студентите са създали лъжица със структура, която стимулира вкусовите рецептори, за да предизвика усещане за сладост, без да добавя калории или химикали.

Желаният ефект се постига с помощта на специалната текстура на прибора. Новата лъжица има няколко изпъкналости от долната си страна, които създават по-голяма площ за притискане към езика. Те са покрити с устойчив слой от молекули, наречени лиганди.

Въпросните молекули се свързват с рецепторните протеини на повърхността на вкусовите клетки, които обикновено реагират на захар или изкуствени подсладители. Свързването предизвиква каскада от нервни сигнали, които карат мозъка да регистрира усещане за сладост.

Лъжицата, наречена Шугъруеър, е предназначена по-специално за пациенти с диабет, от който страдат 11,3 процента от населението на САЩ. Захарта до голяма степен е изключена от менюто на хората с това заболяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари