Изменението на климата ще причини милиони смъртни случаи до 2050 година

0
Най-голям риск представляват наводненията
Най-голям риск представляват наводненията

Най-голям риск представляват наводненията

Изменението на климата заплашва да доведе до няколко милиона смъртни случая през следващите десетилетия, както и до сериозни заболявания и високи разходи за здравните системи, според доклад, публикуван днес в Давос, Швейцария, предаде ДПА.

Най-голям риск представляват наводненията, според съвместния доклад на Световния икономически форум (СИФ, WEF), който се провежда тази седмица в Давос, и консултантската фирма "Оливър Уайман" (Oliver Wyman).

Авторите на изследването анализират шест ключови последствия от изменението на климата: наводнения, суши, горещини, тропически бури, горски пожари и покачване на морското равнище.

Изследването се основава на усреднения сценарий на Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC) за повишаване на температурата до 2100 г., който предполага покачване на средната температура с 2,7 градуса Целзий.

В този случай, според проучването, изменението на климата може да причини до 14,5 милиона смъртни случая по света до 2050 г. Здравните системи ще трябва да поемат допълнителни разходи на обща стойност 1,1 трилиона долара.

Според оценките само наводненията могат да причинят 8,5 милиона смъртни случая до 2050 г. - не само пряко, но и косвено чрез увреждане на реколтата, увеличаване на инфекциозните заболявания и по-висока влажност, която може да доведе до респираторни заболявания.

Основната тежест от това вероятно ще понесе Азиатско-тихоокеанският регион със своите гъсто населени крайбрежни региони.

Авторите на доклада очакват втората най-висока смъртност - 3,2 милиона смъртни случая, да бъде причинена от засушавания, главно поради дългосрочните ефекти върху детската смъртност от влошаващото се качество на водата и все по-неплодородните почви.

Според доклада горещите вълни могат да отнемат живота на около 1,6 милиона души до 2050 г., особено сред по-възрастните хора.

Докладът също така прогнозира увеличаване на броя на заболяванията и случаите на професионална нетрудоспособност.

По-високите температури, например, могат да доведат до значително разпространение на комарите, което ще направи маларията и треските денга и зика по-чести в Европа и САЩ.

Като цяло обаче, според изследването, регионите в Африка, Близкия изток и Азия ще бъдат особено засегнати от последиците за здравето от климатичните промени.

Резултатите от доклада ще бъдат обсъдени на Световния икономически форум в Давос в четвъртък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Да, да!
    На майка ви путката!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари