Измамна схема с фиктивна услуга на Еконт

9
Линк препраща към копикет сайт за източване на пари
Линк препраща към копикет сайт за източване на пари

Линк препраща към копикет сайт за източване на пари

Журналистът Огнян Георгиев предупреди за измамна схема, в което е замесено името на куриерска фирма "Еконт". Георгиев обяснява какво му се е случило, след като пуска обява в ОЛХ и с него се е свързал потенциален купувач:

"Да ви предупредя, защото очевидно доста бързо е сформирана нова (за мен) измамна схема. Пускам обява в OLX. Оставил съм телефон. Веднага се свързва с мен човек по Вайбър, който проявява интерес, не спори за цената и ми съобщава, че ще ми преведе предварително парите и ще изпрати куриер от врата.

Пита ме много любезно дали съм ползвал някога услугата "Купи с куриер" от Еконт. Казвам не. Праща ми линк, на който тя е разяснена подробно. След това ми праща друг линк, с преведените вече от него пари, на който за да ги получа, аз трябва да попълня данни на банкова карта.

Тук естествено, звънчето ми звъни. Да оставим настрана, че човекът иска да прати куриер да му достави доста тежка чугунена печка, чиято доставка ще е по-скъпа от самата печка. Не иска нито мои детайли, нито нищо - просто ми пуска линк, на който да въведа банкова карта.

Понеже обявата е очевидно за селска къща, явно се разчита, че няма да проверявам.

Поглеждам и двата линка - очевиден елементарен скем на сайта на Еконт като дори не е направен опит да се прикрие (econt.bg-with63729.сс/delivery).

Претърсвам сайта на Еконт - има такава услуга, но тя е описана по съвсем различен начин и едва от август тази година (т.е. отсега) предлага онлайн вариант, също доста различен. Пиша на Еконт, откъдето бързо ме уведомяват, че естествено, става дума за копикет сайт, който точи пари.

Опитвам се да пиша на ГДБОП, където могат да се пускат сигнали. Сайтът им, хах, не работи. Та затова - във фейсбук, за да не се лъжете", предупреждава Огнян Георгиев в свой пост във фейсбук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    ...........
    Браво ,откри топлата вода .Схемата е от 3 г.,даже на сайта има банер с предупреждение.
  • 3
    1
    мъдю
    Шараня кълве на гола кука
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари