Измама с вносни яйца и пилешко месо у нас?

1
Продават ли се у нас храни от трети страни?
Продават ли се у нас храни от трети страни? Видео: NOVA

Произходът на месото от всички видове животни трябва да е посочен на етикета, посочват от БАБХ

Хаос на пазара с яйца и пилешко месо. Внесени продукти от трети страни се продавали с български етикети, алармират от асоциацията на промишленото птицевъдство. Ясен ли е произходът на продуктите, които влизат в България и може ли да се проследи стоката, която купуваме от магазина?

Проблемът не е от вчера. За него говорим от много време, сигнализирали сме институциите. Това коментира в предаването „Здравей България” по NOVA Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишлено птицевъдство. Той добави, че проблемът се изразява в това, че дали от ЕС или Украйна в български тражорни влиза пилешко месо, което се тражира на различни продукти, след което се слагат български етикети и то постъпва в търговската мрежа като български продукт.

Българският потребител по нищо не може да разбере произхода на продукта, няма как да бъде проверена историята на месото”, уточни той.

По думите му потребителите могат да получат информация за стоката от код, който е изписан върху продукта. Такъв код има на яйцата, а той показва подробности за произхода.

От БАБХ уточниха, че произходът на месото от всички видове животни трябва да е посочен на етикета. „Посочва се мястото на отглеждане и на клане, а етикетът задължително съдържа идентификационната маркировка на бизнес оператора, който е извършил последната обработка на храната. Това прави преетикетирането на идващите от трети страни продукти от растителен и животински произход недопустимо”, посочват още от БАБХ.

Според Даниел Божанков трябва да бъдат направени промени в закона. „Ние ще ги инициираме, заедно с БАБХ, за да може етикетирането да бъде по-достъпно и по-разбираемо за българския производител”, допълни Божанков. Той уточни, че по казуса ще бъде инициирана среща с БАБХ, на която ще бъде предоставена цялата събрана информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари