Излязоха новите талони за автомобилите

0

Подмяната не е задължителна, уточни началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

Издаването на новия образец  на така наречения малък талон на автомобилите започна в столичния отдел „Пътна полиция“, а до края на седмицата това ще бъде възможно и на територията на цялата страна.

Всички новорегистрирани автомобили ще получават документи от новия тип, уточни комисар Бойко Рановски. По думите му новите талони са много по-добре защитени от подправяне,  има холограми и защитни елементи с мастило, което сменя цвета си.

Началникът на „Пътна полиция“- СДВР комисар Тенчо Тенев допълни, че за останалите шофьори смяната на стария малък талон с нов е по желание срещу 9 лева и няма да бъде необходимо присъствието на автомобила. В новия малък талон, който се състоят от две части, присъстват почти всички данни от големия талон -тегло, товароносимост, конски сили и др.

Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти. Те изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство. Ако обаче шофьорите не разполагаха с него, което не е задължително нито у нас, нито в повечето държави от ЕС, им се налагаше глоба. Най-често глобявани бяха шофьорите на камиони и собствениците на автомобили, купени на лизинг, тъй като до пълното изплащане на колата големият талон се държи от лизинговата компания.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари