Изложба в Историческия музей разказва за създателя на езика есперанто

0
Людвик Заменхоф създава езика есперанто в края на 70-те години на 19-и век
Людвик Заменхоф създава езика есперанто в края на 70-те години на 19-и век Видео: БНТ

Изложба в Историческия музей в Русе разказва за създателя на езика есперанто.

Тя е дело на Полския институт съвместно със Съюза на българските есперантисти и е по случай обявяването на Людвик Заменхоф за патрон на 2017-а от ЮНЕСКО. Експозицията може да бъде разгледана до 2 ноември.

Заменхоф създава езика есперанто в края на 70-те години на 19-и век. Решава да го направи, за да намали напрежението между хората от различни култури, като измисли неутрално средство за общуване.

Маргарита Савова – председател на градско есперантско студио „Либеро“ – Русе: Той е искал, както Вавилонската кула се е строила навремето, да обедини хората – това е език на приятелството, език на мира, език на добросъседските отношения.“

И наистина – днес есперанто е наричан „най-приятелският език“. Ако реши да го научи, човек може да го усвои за една седмица. Броят на владеещите го днес е между 30 хиляди и 2 милиона души, като за около 1000 души той е роден.

Маргарита Савова – председател на градско есперантско студио „Либеро“ – Русе: „В съвременния свят хората пътуват, комуникират, ходят по туризъм, а това е един лесен начин за комуникация.“

През 2004-а година в Европейския парламент се провежда гласуване за въвеждане на един език по време на заседанията. За есперанто гласуват най-много евродепутати – 43% есперантисти. А създателят му Заменхоф навремето се отказва от всички права, които има върху него – с единственото желание езикът да оцелее, да се развива и да принадлежи на всички хора.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари