Изложба разкрива съживени моменти от историята на Русе

0

Експозицията е пред входа на СУПНЕ "Фридрих Шилер"

В импровизирана обстановка пред входа на СУПНЕ "Фридрих Шилер" в Русе завърши проектът "Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи" с представяне на изложба и историческо изследване "Русенските военни части през Втората световна война". Проектът е под ръководството на консултанта по военна история о.з. майор Евгени Алексиев и д-р Надежда Цветкова – главен експерт в Държавен архив – Русе, и се реализира по програма "Знание и растеж" на фондация "Русе - град на свободния дух", с подкрепата на "Еконт Експрес".

Инициативата стартира в първите дни на март с ученически екипи от СУПНЕ "Фридрих Шилер" и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване под ръководството на преподавателите по история и цивилизация Николай Чакъров и Венцислав Ралчев. В продължение на осем месеца учениците издирваха и популяризираха исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините 1940-1944. Това бе обучение по дигитализация, издирване, подбор и обработка на информация, стимулиращи учениците за активно включване в образователния и културен живот на Русе и региона, стремеж към личностно израстване и изява в индивидуален и екипен план.

Обект на историческите изследвания бяха три изключително ценни фотоалбума от посочения период. Като резултат от дейността на групите от двете училища бяха създадени историческа студия и изложба с подбрани от участниците снимки и специално селектирани текстове от исторически извори. Всички ученици получиха сертификати за успешно обучение по сканиране и дигитализация на документи с „Photoshop” по изискванията на Закона за архивите. След приключването на проекта изложбата ще бъде представена в двете училища, а идната пролет ще бъде подредена и в залите на Военен клуб- Русе. Екземпляри от проучването ще бъдат дарени на Районната библиотека ”Любен Каравелов”, Регионалния исторически музей и библиотеките на Русенския университет „А. Кънчев” и Военния клуб, както и при желание от страна на всички заинтересовани от изданието местни библиотеки и училища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари