Излагането на слънце намалява риска от чревни заболявания

0
Изследователите откриват, че при всяко 10-минутно нарастване на слънчевото излагане има намаляване с 6% на шансовете за възникване на възпалителни заболявания на черват
Изследователите откриват, че при всяко 10-минутно нарастване на слънчевото излагане има намаляване с 6% на шансовете за възникване на възпалителни заболявания на черват

По-дългото излагане на слънце през цялата година е свързано с по-малък риск от възникване на хронични възпалителни заболявания на червата (ХВЧЗ) при децата, според проучване на изследователи от Австралийския национален университет в Канбера.

За своето изследване екипът от учени обхваща 99 деца на възраст от 0 до 17 години с чревни заболявания, които са приети за лечение в две големи болници в Мелбърн, както и 396 контролни участници от хирургията на една от болниците, пише Фрамар.бг.

В проучването се взимат под внимание демографските данни, предишно излагане на слънце, вероятността от изгаряне (чувствителност на кожата) или получения тен, използвани слънцезащитни кремове, физическа активност, както и дали родителите на децата пушат и какво е образование им.

Изследователите откриват, че при всяко 10-минутно нарастване на слънчевото излагане има намаляване с 6% на шансовете за възникване на възпалителни заболявания на червата.

Резултатите са най-точни при наблюдението на най-скоро диагностицираните случаи и тези с начален етап на симптомите в рамките на годината преди включването им в проучването, както и адаптирането им към възрастта или физическата активност на участниците.

„Не успяхме да проучим механизма на този ефект, както и възможността той да бъде свързан с приема на витамин D“, казват авторите на изследването.

„Тези открития допринасят за нарастващите доказателства, че по-дългото излагане на слънце е свързано с намален риск от някои автоимунни заболявания.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари