Изкуствените торове пречат на пчелите да разпознават цветята

1
Представете си, че не можете да различите ябълките от доматите...
Представете си, че не можете да различите ябълките от доматите...

Представете си, че не можете да различите ябълките от доматите...

Редица проучвания показват, че синтетичните химикали могат да навредят на пчелите, които са жизненоважни за опрашването на растенията. Ново изследване на британски учени установи, че изкуствените торове могат да нарушат способността им да разпознават цветята, намалявайки вероятността крилатите труженички да кацнат върху тях, пише сайтът Ню атлас, цитиран от БТА.

Не е изненадващо, че пчелите са в състояние да разграничат цветята от други обекти главно въз основа на фактори като цвят и мирис. Въпреки това, специфичната сила на електрическите полета, произвеждани от растенията, които пчелите могат да откриват, също играе съществена роля.

Според авторите на настоящото изследване от университета на Бристол, прилагането на синтетични торове и хербициди променя тези полета, увеличавайки величината им с до 500 процента. Това се дължи отчасти на наличието на положително заредени частици в химикалите, които им помагат да се придържат към растенията.

В лабораторните тестове изследователите са започнали с пръскането на отрязани цветя с изкуствен тор. След това те са измерили силата на електрическото поле около цветята.

Специалистите са установили, че прилагането на спрея влияе на полето до 25 минути, което е значително по-дълго от естествените колебания, причинени от фактори като вятъра. Ефектът освен това се е повтарял при симулиране на дъжд, така че това не е нещо, което се случва еднократно при първоначалното прилагане на тор.

Когато ефектът е бил симулиран чрез електрическо манипулиране на цветята, пчелите са били склонни да ги подминават в полза на близките неманипулирани цветя. Откритието потвърждава предишни полеви наблюдения, които показват, че насекомите по-рядко кацат на цветя около 20 минути след прилагането на тор.

"Това, че торовете влияят на поведението на пчелите, променяйки начина, по който те възприемат физическата си среда, дава нова перспектива за това как хората нарушават естествената среда", казва водещият автор на изследването д-р Елард Хънтинг. "Представете си, че не можете да различите ябълките от доматите, защото някой е пръскал някакви химикали в отдела за зеленчуци. Това може да е от значение за всички организми, използващи електрическите полета, които са практически навсякъде в околната среда", допълва ученият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари