Изкуствен интелект помага за откриване на пожари

0
Системата събира данни от 1032 камери и ги анализира в опит да идентифицира аномалии
Системата събира данни от 1032 камери и ги анализира в опит да идентифицира аномалии

Системата събира данни от 1032 камери и ги анализира в опит да идентифицира аномалии

Специална програма, насочена към ранно откриване на горски пожари, пусна в действие Калифорнийският отдел за горско стопанство и противопожарна защита, с подкрепата на Калифорнийския университет в Сан Диего.

Системата Alert California AI, базирана на алгоритми с изкуствен интелект, събира данни от 1032 камери и ги анализира в опит да идентифицира аномалии, разказва Engadget. Ако бъдат открити такива, системата предупреждава службите за спешна помощ и властите, които след това решават дали има заплаха и дали е необходимо действие, информира TechNews.

Платформата е активна от юли т.г. и вече е помогнала за предотвратяване на поне един горски пожар. Една сутрин камерата записва пожар в Националната гора на Кливланд, източно от Сан Диего. AI открива пламъците и предупреждава капитана на пожарната, който събира екип от 60 души в седем превозни средства с два булдозера и два резервоара за вода. Пожарът е потушен за 45 минути.

Според уебсайта на проекта, данните идват и от лидари, инсталирани на самолети и дронове – това оборудване се използва за триизмерно сканиране на района; вземат се предвид и видовите характеристики на дърветата. В опит да открие дим и други частици във въздуха, AI обработва петабайти данни.

Системата е разработена от инженери на Калифорнийския университет в Сан Диего на базата на AI платформа, създадена от местната компания DigitalPath. Държавният департамент по горско стопанство и противопожарна защита вече е допринесъл с повече от 20 милиона долара за програмата и ще предостави още 3,516 милиона долара в близко бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари