Изграждането на интермодалния терминал в Русе ще започне до края на 2022

2
Още през юли представители на НКЖИ съобщиха, че терминалът ще обработва до 60 хил. контейнера годишно
Още през юли представители на НКЖИ съобщиха, че терминалът ще обработва до 60 хил. контейнера годишно Снимка: Reuters

Стойността на проекта е над 54 млн. евро и е включен в Плана за възстановяване и устойчивост

До края на годината Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще стартира процедурата по изграждане на интермодалния терминал в Русе. Това съобщи зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски, според когото освен изграждането на жп инфраструктура, построяването на интермодални терминали допълнително ще развият свързаността в посока Север – Юг и Изток – Запад, предаде Economic.bg.

Той коментира темата по време на среща с представители на Северна Македония, на която бе обсъдено ускореното изграждане на жп инфраструктурата по Коридор 8 на територията на западната ни съседката. Папукчийски цитира експертната оценка, според която ефективността на транспортната система в Северна Македония ще се повиши значително, ако бъдат положени усилия за изграждане на допълнителна инфраструктура, която да обслужва интермодалните превози по основните жп направления.

Проектът за интермодален терминал в Русе е на стойност над 54 млн. евро и се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Според графика на дейностите, заложен в ПВУ, процедурата за избор на изпълнител трябваше да е започнала още през септември. Същинското му строителство пък трябва да стартира в началото на 2023 г. и да завърши през 2025 г. След това ще се търси концесионер, който да го експлоатира. Най-вероятно обаче тези сроковете ще бъдат удължени.

Още през юли представители на НКЖИ съобщиха, че терминалът ще обработва до 60 хил. контейнера годишно.

Интермодалните терминали заемат и водещо място в новата инфраструктурна програма на България, която Европейската комисия одобри само преди дни. Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. ще разполага с бюджет от 1.6 млрд. евро и ще финансира проект за развитие и разширение на пристанище Лом с цел превръщането му в интермодален терминал. Включен е проект за разширение на пристанище Варна (ново кейово място), което да служи отново за извършване на мултимодални операции.

По време на среща с генералните директорите, отговарящи за инфраструктурата в Северна Македония, Папукчийски посочи, че България ще подкрепи пред ЕС ускореното изграждане на жп инфраструктурата по Коридор 8 на територията на съседката ни. Нещо повече – страната ни дава заявка да окаже експертна и методическа помощ на македонските специалисти в изработването на предпроектните проучвания, както и при управление на проектите за модернизация на жп инфраструктурата, финансирани с европейски средства.

Коридор 8 е от стратегическо значение не само за Европейския съюз, а и за развитието на целия Балкански регион. Тази транспортна връзка ще даде възможност за увеличаване на товаропотока от пристанища Варна и Бургас през Северна Македония направление Дуръс към Европа. Това ще подобри значително свързаността между двете страни“, посочи Папукчийски, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство.

По време на разговорите бяха обсъдени етапите на развитие на проекта за тунел под „Деве баир“, както и възможностите за допълнително финансиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Хм
    Преди години искаха да го направят, но се отказаха, защото не е било икономически обосновано, а сега по-обосновано ли е? Ако има някой запознат да сподели. Моля без тримата по-долу!
  • 0
    3
    До втория "умник"
    Идеално, подкрепям те, тъкмо да станем 51 щат на САЩ. Крайно време е да направим този гениален ход
  • -4
    2
    jsah
    България сега трябва първа в света да обяви война на агресора и терориста сащ!
  • 0
    1
    babikqn e sbyrkanqn
    ШОК: американското посолство е поставило скандалния кирил 5к0ф под запрещение?! Не е случайно, че медийнте излагации на скандалния 5к0ф секнаха, явно сащ са скръцнали със зъби и принудително са го поставили под запрещение?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари