Изчезнаха всички петна на Слънцето

0
Астрофизици регистрираха рядко събитие
Астрофизици регистрираха рядко събитие

Астрофизици регистрираха рядко събитие - на обърнатата към Земята страна на Слънцето няма нито едно петно, а освен това петно изглежда липсва и на другата му страна, предаде ТАСС.

Това се съобщава на сайта на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт "П.Н. Лебедев" към Руската академия на науките.

"Понастоящем на обърнатата към Земята страна на Слънцето не се наблюдава нито едно петно. Трудно е да се каже дали сега има петна на другата страна на Слънцето, но въз основа на снимки на светилото, направени преди две седмици, когато тази страна бе обърната към Земята, петна липсват и там", се казва в съобщението, предаде БТА.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се променя, като последователно се усилва и отслабва. Веднъж на всеки 11 години количеството на петната достига своя максимум, а по средата между тези пикове слънчевата активност е в своя минимум.

В години, свързани с максимално напрежение на магнитното поле на звездата, се появяват най-много петна и изригвания на Слънцето, които предизвикват магнитни бури на Земята.

Периодът на затишие, свързан със слънчев минимум, обикновено продължава около година и трябва да настъпи в края на 2018 г. - първата половина на 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари