Руските учени: Връхлитат ни мощни магнитни бури

0
Учените очакват на 20 - 21 септември на Земята да има магнитна буря
Учените очакват на 20 - 21 септември на Земята да има магнитна буря

Учените очакват на 20 - 21 септември на Земята да има магнитна буря, се казва в съобщение на руската Хелиофизична служба.

"На диска на Слънцето се наблюдаваха три групи петна. В група 2415 – магнитна конфигурация BETA-GAMMA, 19 петна. За денонощие в нея са регистрирани четири изригвания от С клас с малка интензивност, от тях най-значителното е С2.6/SF с продължителност 178 минути. Изригването е съпровождано с радиолъчение… и изхвърляне на коронална маса. Смущение на геомагнитното поле е възможно на 20-21 септември“, се казва в съобщението, предаде "Блиц".

Според прогнозата на 20-21 септември се очаква ниска активност на Слънцето, възможни са изригвания от М клас. В зависимост от мощността на рентгеновото излъчване слънчевите изригвания се делят на пет класа – A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност 10 нановата на квадратен метър на орбитата на Земята. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти.

При определени условия мощните изригвания могат да доведат до магнитни бури на Земята. Едно от тези условия е изригването да е насочено към нашата планета. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари