Избраха заместникът на Калфин

0
Зорница Русинова бе избрана за министър на труда и социалната политика на мястото на Калфин
Зорница Русинова бе избрана за министър на труда и социалната политика на мястото на Калфин

Премиерът Бойко Борисов остава с трима вицепремиери, след като Ивайло Калфин подаде оставка.

Това стана ясно току-що, след като депутатите гласуваха със 136 гласа "за" структурни промени в правителството. "Против" бяха 70, а 5-има се въздържаха.

Зорница Русинова бе избрана за министър на труда и социалната политика на мястото на Калфин. Тя бе подкрепена от 135 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ БДЦ И АБВ . 68 бяха "против", а 8 се въздържаха.

Кандидатурата на Русинова бе представена от вицепремиера Томислав Дончев. В пленарната зала са и повечето от министрите, включително самият Калфин, съобщава 24 часа.

Не бе прието искането на БСП промените в кабинета да бъдат отложени, докато премиерът Бойко Борисов се прибере от Узбекистан и има възможност да дойде в парламента.

Дискусията даде повод на БСП нееднократно да се заяде с АБВ за излизането й от властта и намеренията й вече да е опозиция.

"Трудно ви е да сте опозиция, защото сте свързани с това правителство и носите петното му", обърна се към АБВ Драгомир Стойнев от БСП. Според него агонията трябвало да спре и да се отиде на предсрочни избори.

"Ако се упражнявате на АБВ, ще си счупите зъбите", отвърна му Кирил Цочев. Ние не сме политическа сила, която се занимава с интриги и гьонсуратлък, допълни зам.-шефът на ПГ на АБВ.

"Русинова си купува фабрика на 8 септември", заяви Георги Кадиев, според когото тези промени в кабинета са се превърнали в своеобразен вот на недоверие. И призова за предсрочни избори.

"Сламката чупи гръбнака на камилата", цитира той американска поговорка и обяви, че камилата вече е натоварена достатъчно.

"Всички даваме висока оценка на качествата на Калфин, но той се съобразява с взето политическо решение на АБВ", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Няма дебат по същество за социалната политика, защото всички даваме висока оценка на свършеното от Калфин и правителството", допълни той.

"Малко се чу тук за труд, доходи и права на работещите", обобщи дебатите Калфин. Той отчете, че в България най-бързо растат доходите от труд и най-бързо намалява безработицата. "Това са фактите, поне можем да кажем това, което сме направили за държавата, без да си кривим душата", каза Калфин. "Социалната политика не трябва да замесва доходите от труд", обясни той.

"Едни избори не изчистват паметта, имахте много пъти възможност да направите пенсионна реформа и не го направихте", обърна се той към БСП.

Калфин помоли депутатите да помогнат на Русинова да завърши реформата в медицинската експертиза.

"Продължаваме да пречим за монопол в лявото и така ще е и за в бъдеще, благодари той на колегите си от АБВ. Както и на всички останали депутатите за съвместната им работа. Няма как да кажеш на хората, че от утре ще живеят прекрасно, но упорития път дава надежда", завърши Калфин.

БСП веднъж вече замрази пенсионната реформа и ще го направи за втори път, защото хората сега няма да имат възможност да се пенсионират, отвърна Драгомир Стойнев. С емоционалното си поведение по време на дебатите той си навлече гнева на председателката Цецка Цачева и бе мъмрен.

3 основни принципа на социалната политика - диалог, активност и съпричастност, изброи новият социален министър Зорница Русинова.

Политика от хора за хора и това може да стане единствено с диалог.

"Явно социалната политика вече не не е приоритет и искаме Русинова да е и вицепремиер", каза Кирил Добрев от БСП. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари