Избраха Станислав Тодоров за председател на КЕВР

0
Кандидатурата му беше гласувала в четвъртък късно вечерта след спор в Народното събрание
Кандидатурата му беше гласувала в четвъртък късно вечерта след спор в Народното събрание Снимка: 24 часа

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече официално има нов председател в лицето на Станислав Тодоров

Кандидатурата му беше гласувала в четвъртък късно вечерта след спор в Народното събрание дали той отговаря на изискванията за този пост, а в 20.30 часа той се закле пред народните представители, пише 24 ЧАСА

Тодоров беше избран с гласовете на ПП, ИТН и ДБ, а ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването. Възраждане пък бяха против.

Той е предложение на "Продължаваме промяната", беше назначен от премиера Кирил Петков за четвърти зам.-министър на енергетиката на 19 януари, но изкара на поста само няколко дни пред да бъде предложен за шеф на комисията. Завършил е право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и Международно търговско прави в Централноевропейския университет в Будапеща. Има и 9 години мениджърски опит в енергетиката по време на работата си в “AES Марица Изток 1”.

Гласувана беше и кандидатурата на Благой Голубарев за член на регулатора в сектор “Енергетика”, предложен от от “Има такъв народ”.

Дебатът за избирането им продължи над два часа, след като от опозицията изразиха съмненията си Тодоров дали отговаря на изискванията в Закона за енергетиката и кога са били подадени документите му - в действието на новия или стария закон. Преди месец законът беше изменен от управляващите именно в частта за изискванията за кандидати на регулатора, както и за намаляване на състава му от 9 на 5.

Кое е дружеството, което е било лицензирано и в което има опит съответният кандидат, попита Росица Кирова от ГЕРБ.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова,Тодоров не отговарял на изискванията в закона.

"Ако вие изберете председател в нарушение на закона, всяко едно решение, което КЕВР ще вземе, неговата легитимност ще бъде под въпрос. Всички ваши амбиции да владеете сектора и да сложите ваши хора много скоро ще ве обърнат срещу вас, а цената ще я плати българското общество, повярвайте ми тя е висока", каза Петкова.

Атанас Атанасов от ДБ запита Петкова къде е прословутата газова карта, под която стоял нейният подпис.

Много се радвам, че картата се намери. И на вашия отговор къде е картата, отговарям: Ами при вас, нали сте в намерили, отговори Петкова.

Станислав Атанасов също изрази съмнения дали Тодоров отговаря на изискванията.

"В завладяната държава на Прокопиев правите поредните си действия с една единствена цел - да предоставите КЕВР на медийно-енергийния олигарх Прокопиев", каза Атанасов.

Според него кандидатът за председател бил освободен от последния си пост по инициатива на работодателя, което не отговаряло на изискването и за добра професионална репутация.

Атанасов посочи и че Тодоров не бил зачитал закона за обществените поръчки в размер на близо 105 млн.лв. докато работел в “AES Марица Изток 1”.

Васил Стефанов от ПП пък припомни на опозицията кога и как са представени документите на кандидатите и това, че всички единодушно са гласували позитивно за условията за допустимост на кандидатите. "Мисля че със сегашните изказвания се търси медийна сензация за нещо, което вече е гласувано включително с гласовете на опозицията.", каза Стефанов.

"Винаги съм уважавал Иван Иванов като експерт и ръководител, но винаги има какво да се промени. КЕВР не трябва да е пъдар на участниците на пазара, а двигател на трансформацията. При избора на Иванов за председател на КЕВР - прочетох публикация "След скандали и дебати избраха новия председател на КЕВР", така че съзнавам, че това е част от политическия живот и няма да коментирам конкректни изказвания". Това коментира Тодоров от трибуната, след двучасовите призиви на опозицията да се представи.

Той припомни какъв опит е имал - работил е в държавна администрация 3 години като юрист по обществените поръчки, след това във водещи инвеститори, където се е занимавал с частни поръчки и управлявал договори на стойност над 300 млн. евро, голяма част от тях сключени от него.

"Винаги съм отговарял директно на изпълнителните директори и съм се ползвал с доверието им, че управлявам добре парите и нуждите на бизнеса", заяви той и продължи с опита си в електроенергийната сфера - “AES Марица Изток 1" е едно от големите енергийни предприятия в България, където е управлявал всички договори, що се отнася до доставки и закупуване на стоки и услуги, знае как се формира цената и какво да търси и да преценява като част от КЕВР. "В този смисъл мисля, че опитът ми е много релевантен и КЕВР само ще спечели, ако решите да ме направите председател", заключи Тодоров.

След това той изказа възгледите си за енергетиката у нас.

"Популярната теза, че министърът може да влияе на цената, е вярна донякъде, защото 80% от тока се произвежда от регулирани от държавата източници, но КЕВР е този, който трябва да помага на потребителите да разберат защо са такива цените. България е отворена система, в момента изнасяме около 1300 мгвт енергия и има добри печалби и няма лошо, но лошото е когато има свръхконцентрация на предлагане. Трудно е да говорим за отворен пазар, когато държавата формално контролира 80% от предлагането, трябва да има правила, да има добро производство на ниска цена. Сега не е така и виждам ролята на регулатора в това отношение", смята Тодоров.

Той наблегна и на голямата промяна в енергийната структура, която предстои за целия свят и за нас, независимо дали сме го искали, като визираше отказа от въглища.

"Ако мислим само за това какво имаме в момента и как да защитим сегашните икономически и политически интереси, ще катастрофираме. Соларни паркове трябва да се строят от хора, несвързани с властта, а всеки да може да сложи панели на покрива си. Това зависи от регулатора, да има условия да се намали цената на всеки потребител, за да се направи този преход", каза още новият ш

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари