Изборите в САЩ: Байдън води. Невада, Мичиган и Уисконсин могат да решат всичко

1
Джо Байдън беше обявен за победител в Аризона в сряда сутринта, което го направи едва вторият кандидат за президент на Демократическата партия през последните 72 години, който спечели в щат, който бе смятан за бастион на консерватизма
Джо Байдън беше обявен за победител в Аризона в сряда сутринта, което го направи едва вторият кандидат за президент на Демократическата партия през последните 72 години, който спечели в щат, който бе смятан за бастион на консерватизма Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп коментира в Туитър, че миналата нощ е водел "солидно" в много щати. "После те започнаха като с вълшебна пръчка да изчезват един по един, след като започнаха да броят изненадващи изхвърлени бюлетини"

Законите в някои щати позволяват броене на гласовете и след изборния ден. В Пенсилвания, например, подадените по пощата гласове са валидни, ако пристигнат до 3 дни след деня на изборите. Фейсбук маркира като "подвеждащо твърдение" този пост на Тръмп, пише Свободна Европа

Към 16:55 часа:

Джо Байдън води с 224 срещу 213 електорски гласа пред Доналд Тръмп, но все още не е ясно кой ще спечели изборите. Ето как изглежда битката в 6 от ключовите щати, които ще определят крайния победител:

Аризона (11 електорски гласа)

Байдън 51%, Тръмп 47.6%

15.4% от общия брой гласове остава да се преброят

Въпреки, че резултатите тази година са близки, републиканците спечелиха в Аризона във всички избори от 1952 г. насам, с изключение на 1996 г. През 2016 г. Тръмп спечели с 4% разлика.

Джорджия (16 електорски гласа)

Тръмп 50.5%, Байдън 48.3%

15.4% от общия брой гласове остава да се преброят

Въпреки, че резултатите тази година са близки, републиканците спечелиха в щата на девет от последните 10 вота. През 2016 г. Тръмп спечели с близо 5% разлика.

Мичиган (16 електорски гласа)

Байдън 49.5%, Тръмп 49%

9.7% от общия брой гласове остава да се преброят

Щатът е част от т.нар. “синя стена“. Демократите печелеха в Мичиган от 1992 г., но това се промени през 2016 г., когато Тръмп донесе победа за републиканците с разлика от 0.2% пред Хилъри Клинтън.

Невада (6 електорски гласа)

Байдън 49.3%, Тръмп 48.7%

12.8% от общия брой гласове остава да се преброят

Един от щатите, които постоянно сменят принадлежността си. Победителят в Невада е печелил и мястото в Белия дом от 1912 г. с изключение само на два случая. Един от тях беше през 2016 г., когато Хилъри Клинтън спечели с 2% преднина пред Тръмп.

Пенсилвания (20 електорски гласа)

Тръмп 54.9%, Байдън 44%

21.6% от общия брой гласове остава да се преброят

Щатът също се смята за част от “синята стена“. Там демократите печелеха от 1992 г., докато Тръмп не завоюва победа през 2016 г. с 0.7% пред Клинтън.

Уисконсин (10 електорски гласа)

Байдън 49.6%, Тръмп 48.9%

8.9% от общия брой гласове остава да се преброят

Друг от щатите, считани за “синя стена“, където демократите печелеха неизменно от 1988 г. насам, до победата на Тръмп през 2016 г. Тогава настоящият президент спечели с преднина от 0.8%

Останалите щати, за които още е твърде рано да бъде определен победител, са Аляска, Мейн и Северна Каролина.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари