Изборите струват толкова, колкото се краде от 3 км магистрала

0
Партии и партийци има достатъчно, нужно ни е гражданско общество
Партии и партийци има достатъчно, нужно ни е гражданско общество

Партии и партийци има достатъчно, нужно ни е гражданско общество, това е големият дефицит на България

Това каза лидера на „БОЕЦГеорги Георгиев пред „БАНКЕРЪ“:

Г-н Георгиев, на какъв етап днес са гражданските процеси, които започнаха през юни миналата година, на каква фаза е битката между общество и статукво?

Рязко се смениха приоритетите и начините на действие, влизаме в класическа предизборна кампания, има нови субекти, които за първи път ще влязат в парламента. „БОЕЦ“ обаче отстоява решението си да не влиза в битката за властта. Нашата битка е да отстраним мафията от властта. Няма да ни видите в депутатски листи и сметки за министерски кресла. Но имаме ясни послания към гражданите. Най-важното е хората да участват масово, да се политизират, те имат избор. Гласуването ще им даде правото впоследствие да търсят отговорност. Партии и партийци има достатъчно, нужно ни е гражданско общество, това е големият дефицит на България.

Дори при оптимистичен вариант голяма част от населението да отиде до изборните секции, основният въпрос остава: кого да натовари със своите изисквания, ако иска да пречупи статуквото?

Не даваме конкретни съвети. Имаме два принципа, които спазваме стриктно. На първо място, „не“ за носителите на мафиотския модел – ГЕРБ, БСП, ДПС, т. нар. патриоти. Друг филтър към останалите е отношението към „Турски поток“, лустрацията, Опънлукс – вижте им реакциите и ще се ориентирате кои са ментета и кои са истински. Мафията не спи и си готви новите патерици. ГЕРБ са царе да придърпват за коалиционни партньори партии, които са били против тях.

Статуквото видимо готви „перестройка“.

Дори не искат и да се преобличат. Наглостта им е невиждана. Правят всичко демонстративно пред очите на гражданите, за да им втълпят, че нищо не зависи от тях. Затова борбата ни е за активно гражданско общество, което реагира на всяка неправда. Второто ни послание е: контролирай изборите, спаси своя глас! Ние ще се регистрираме като наблюдатели. Много е важно да се знае, че изборните манипулации отдавна не се правят в секционните комисии. Масовата подмяна се случва на ниво „Информационно обслужване“ и чрез контролирания вот на държавната администрация – там се осигуряват стотици хиляди гласове, без видими фалшификации.

Рискът да получим нова порция от същото ястие е много висок, защото опозицията е безкрайно разединена от спорове за идейна чистота. Как при това положение да бъде разглобена машината, която произвежда корупция?

Смяната на този модел минава през избори и смяна на управляващите.

ДПС формално не управлява, но според мнозина сърцето на модела е именно в „Сараите“.

Ако говорим за опозиция, фактът, че някои партии не участват пряко във властта не означава автоматично, че са опозиция. Затова ДПС и БСП не са алтернатива. Вече 30 г. гледаме театъра на имитациите. Двуполюсен или триполюсен, това си е един типичен мафиотски модел, с различните кланове на едно и също образувание. Най-вероятно ще се наложи да сваляме и следващите, нищо лошо няма да вървим към по-следващи избори. Мафията втълпява, че изборите са нещо трудно и скъпо, а те са най-свещеното проявление на демокрацията, служат като сито за имитатори и предатели. Едни избори струват толкова, колкото се краде от 3 км магистрала. Което означава, че ако намалим кражбите само с 10%, можем да си ги правим и всеки месец.

Вие отправихте серия от въпроси и към президента Радев. Смятате ли, че усилията му в битката с модела са недостатъчни?

Упрекваме го в бездействие по определени теми. Той многократно резолира с „не“ заявките за отваряне на стенограмите по казуса КТБ и разкри стенограмата, защото беше осъден от „Биволъ“, а не защото сам пожела да го направи. По ДДС-гейт и нашите разкрития за източени 16 млрд. отговор нямаме и до ден днешен. В самото начало на мандата му го сезирахме за охраната на Пеевски и Доган, но той реагира чак след Росенец и нахлуването на прокуратурата в президентството. Тук включваме и темите за лустрацията, за „Турски поток“. Ние нямаме нужда от президент-статистик, а от човек с реални действия. Митове и легенди са приказките, че президентът нямал правомощия. Напротив, той разполага с огромни ресурси.

Да предположим хипотетично, че Борисов се оттегли, а Гешев бъде свален като главен прокурор. Смятате ли, че това би било достатъчно, за да бъде унищожен моделът, срещу който се борите?

Това са необходими и задължителни стъпки. Но ние следваме логическо-институционална линия: оставка, съд, затвор. Което значи, че след оставките трябва да вървим към отпушване на съдебната система и неизбежна съдебна реформа, което ще доведе до окончателния резултат. Прочистването не е само отстраняване от власт, прочистване не е възможно без възмездие. И следващите управници да знаят, че в България има действаща съдебна система и активно гражданско общество.

Досега такива практики в България няма.

Практики няма, но има опити. Пускали сме много сигнали и за Цветанов, и за Борисов. Затова мафията си назначи Гешев. Да може чрез умишлено негодни обвинения да оправдава своите господари. Още в прокуратурата делата са предрешени и после съдът е с вързани ръце. Борисов като главен секретар на МВР неслучайно казваше: „Ние ги хващаме, те ги пускат“.

Статуквото разполага с огромни финансови и властови ресурси. Как ще спечелите тази неравна битка?

С последователност и жертвоготовност. Да, те разполагат с огромен ресурс, но трябва да се знае, че и поддръжката на този корупционен модел струва скъпо. А парите от Брюксел намаляват и държавният бюджет все по-трудно се източва. Машината започва да скърца.

В началото на прехода машината за корупция произвеждаше „добре облечени бизнесмени“, по израза на самия Борисов, после дойде времето на „успешните млади българи“, както се самоназова един от основните участници в задкулисието. Моделът се разширява на всички нива и сякаш вече не е само централен?

Не съм съгласен, проблемът е изцяло централен. Корупцията се развива по модела на прокуратурата: едно дебело туловище стои на върха на всички институции и пуска разклоненията си надолу до последното магазинче в квартала. Рестото и отчисленията се връщат обратно до върха.

След като не участвате в предизборната борба, защо не издигате независими граждански кандидати?

Безсмислено е и хаби ресурс. Подобни кандидати имат смисъл единствено като граждански говорители в парламента. Но те не решават нищо. Ние се опитваме да катализираме изграждането на реални политически субекти. Радикалните промени искат радикални решения.

Коя от предизборните платформи стои най-близо до вашите разбирания?

Парадоксално, но съм прочел само две: на ДПС и „Демократична България“. Просто други няма. Ако човек чете предизборни програми извън съществуващите реалности, всички те заслужават да бъдат подкрепени. Програми, заявки и обещания не стигат. Вижте хората и действията. Все пак трябва да отбележа, че само „Зелените“ и „Демократична България“ подкрепиха наши идеи и акции.

Познавате ли се лично с Бойко Борисов?

Да, познавам се лично. Преди 8 г. бях член на ГЕРБ. Тогава бяха наивни времена, когато мислехме, че ГЕРБ е формулата да се противопоставим на ДПС и злото, наречено Делян Пеевски. Борисов в началото взе властта със заявката, че ще борим ДПС и комунистите. През 2013 г. много маски паднаха. Тогава напуснах ГЕРБ и заявих на Борисов в очите, че оттук нататък ще бъда първият, който ще го преследва до дупка. Заради лъжите и излъганите надежди.

Сега, ако го срещнете очи в очи, какво ще му кажете?

Правим тези опити, но той се крие от нас. Въпроси много. Като например, ти ли си баща на детето на Мис Бикини от къщата в Барселона? Отговорът на този въпрос ще даде още много други отговори. Какво да говорим за трите милиарда, закопани в „Турски поток“ и другите схеми! Тези дни ще направим акция, която ще върне на дневен ред един от най-тежките корупционни скандали в България. Ето още един въпрос към Борисов.

Разговора води Емил Янев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари