Иво Христов: Има икономически съображения да не влезем в Шенген

0
По думите му ние, българите, сме най-големият враг на собственото си встъпване в Шенген
По думите му ние, българите, сме най-големият враг на собственото си встъпване в Шенген Снимка: БНТ

По думите му ние, българите, сме най-големият враг на собственото си встъпване в Шенген

Парламентът на Европа се произнесе почти единодушно за встъпването на България и Румъния в Шенген, но волята на избраниците на европейските народи няма никакво значение, когато един премиер - в частност нидерландският, трябва да употреби казуса за вътрешнополитически електорални нужди. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ евродепутатът Иво Христов.

По думите му ние, българите, сме най-големият враг на собственото си встъпване в Шенген.

"Направи ми впечатление, когато президентът реагира на поведението на г-н Рюте, как десните тролове убеждаваха нашите западноевропейски партньори, че ние действително не заслужаваме да встъпим в Шенген и представяха премиера Рюте, едва ли не, като пазител на върховенството на закона, който ревниво бди над това той да триумфира в България. Нищо подобно! Има икономически съображения зад всичко това. Има страни, които не желаят да паднат административните бариери по южния вход към Европа, откъдето може да влезе могъщата турска икономика и ред други стоки от Близкия Изток. Има и апетити около следвоенното възстановяване на Украйна", обясни той и допълни, че е наивно да се мисли, че някакви възвишени ценности стоят зад нидерландския отказ - има корист.

Иво Христов коментира темата със санкциите, които Европа налага на Русия във връзка с войната в Украйна. Той нарече санкциите икономическо самоубийство - целят да навредят на Русия в този конфликт и успяват донякъде, но вредата върху европейската икономика е по-драматична.

По думите му се кумулира недоверие и се създават условия да не бъде предприета никаква мирна инициатива, а това ни вкарва в руслото на войната "до победен край", която може да завърши само с още по-голямо ожесточение, повече жертви, повече опустошение, а дори и самоунищожение.

Според Христов Европа сама е направила необходимото, за да не може да играе никаква дипломатическа роля.

"Обявявайки Русия за терористична държава, ние очевидно не можем да организираме преговори с терористи. Ние сами гласувахме да имаме пасивна роля в този конфликт - ролята на платец. Европа плаща цената на войната", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари