Иван Шишков ще сезира Европрокуратурата за нарушения от 10 ВиК дружества

0
Наложена е финансова корекция от 90 милиона лева на редица големи водни проекти, а държавата е в неизгодна позиция
Наложена е финансова корекция от 90 милиона лева на редица големи водни проекти, а държавата е в неизгодна позиция Снимка: Dunavmost

Наложена е финансова корекция от 90 милиона лева на редица големи водни проекти, а държавата е в неизгодна позиция

Десет ВиК дружества са с нарушения по водни проекти, финансирани със средства по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г. Това установява Управляващият орган, който е проверил 21 договора, сключени след проведени търгове за изпълнение на ВиК проекти. 17 от договорите са с констатирани нарушения. Вследствие на това ще бъде наложена финансова корекция в размер на 90 млн. лв. Общата стойност на проектите бе 412 млн. лв.

Това стана ясно на съвместна пресконференция, която дадоха регионалният министър Иван Шишков и министърът на околната среда Росица Карамфилова, предаде Economic.bg.

Шишков бе категоричен, че за нарушенията ще бъде сезирана и Европейската прокуратура, тъй като става въпрос за злоупотреба с европари. Държавата обаче е в неизгодна позиция, тъй като от една страна строителството и напредъка по проектите не трябва да спира, но и трябва да намери откъде да осигури сумата за корекцията. По думите на Шишков за всяко едно ВиК дружество ще се търси индивидуален подход относно компенсирането на сумите.

"Каквото и да направим, на практика ние ще платим по един или друг начин тези нередности, свързани с обществените поръчки“, заяви министърът.

Допълни, че се разглеждат варианти за заеми от „ВиК Холдинг“-а или средства от държавния бюджет.

Нарушенията и рисковете

Дружествата с нарушения са ВиК Бургас, Враца, Кърджали, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Шумен, Ямбол и Русе. Въпреки че някои от операторите имат напредък в строителството и изграждането на обектите, нарушенията остават. Те са свързани с проведени поръчки за избор на изпълнител през 2019 – 2020 г. По някои поръчки избраните изпълнители не отговарят на изискванията на възложителя. При други в офертата се откриват пороци, които са мотив за отстраняване на други участници и така избраният изпълнител на практика също е трябвало да бъде отстранен.

"Нарушенията говорят сами по себе си за тяхната сложност и тежест по отношение на бенефициентите и провежданите поръчки“, заяви министър Карамфилова.

Тя допълни, че проектите са в активна фаза на изпълнение. Освен това програмата е приключила и периода за допустимост на разходите е до края на 2023 г. Така под риск е цялостното изпълнение на ангажиментите и достигането на индикаторите, които държавата ни е поела да изпълни пред ЕК. В оставащите по-малко от девет месеца, двете министерства ще работят активно с бенефициентите и ще търсят решение изпълнението на проектите да не спира.

"Екипът на управляващия орган работи активно да се насочат неизползвани финансови средства след налагането на корекциите към нови мерки, отчитайки сроковете за това“, посочи Карамфилова.

Неизпълнението на ангажиментите и лошият опит, които има държавата при неизпълнение на контролите може да доведе до налагане на финансова корекция на ниво приоритетна ос от страна на ЕК, предупреди екоминистърът. Освен репутационния риск, неизпълнението на проекти, това крие и голям негативен ефект върху бюджета.

"Сумите няма да се сертифицират и да се възстановят от страна на ЕК към България, но ангажиментите остават. Тежестта ще е за бюджета на държавата“.

Шишков коментира, че управителите на някои от дружествата са сменени, но най-голям проблем има с управителя на ВиК Бургас, който по думите на министъра, стопирал всякакви опити на държавата да впише друг управител.

Припомняме, че януари стана ясно, че по ОПОС има наложени финансови корекции в размер на 38 млн. лв. Нередностите тогава отново бяха свързани с нарушения по обществени поръчки. Освен това ВиК Холдинга е дал около 106 млн. лв. за изпълнение на водни проекти по оперативната програма на ВиК дружествата в Сливен, Шумен и Перник, за да бъде осигурено съфинансирането.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Ха
    Ще стане интересно! Дай Боже да си свършат работата,ама не само избора на изпълнители,ами и качеството на изпълнение,щото там са отишли мнооого грешно платени европейски пари.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари