Иван Кръстев: 7 драматични предупреждения от US изборите за Европа

0
Няма да се върне светът, какъвто беше преди Тръмп
Няма да се върне светът, какъвто беше преди Тръмп

Няма да се върне светът, какъвто беше преди Тръмп

Повечето европейци мислят, че в политиката разликата между Съединените щати и Европа е като между европейския и американския футбол. Американската демокрация е специфична игра, като американския футбол. Тяхната електорална система, при която кандидат може да изгуби всеобщия вот, но лесно да спечели Белия дом, вероятно е логична за американците, но не и за всички останали. Независимо от разликите някои уроци от американските избори са много уместни за Европа.

В своята пиеса Jumpers от 1972 г. британският драматург Том Стопард шеговито предположи, че "не в гласуването е демокрацията, а в преброяването". Изборите в САЩ доказаха, че е прав.

Демокрацията е система, в която загубилият, приемайки поражението си, легитимира резултата от изборите. Атаката на Доналд Тръмп срещу честността на вота не просто удря по репутацията на Америка, но е като знамение за това какво предстои: оспорването на избори ще се разпространи и извън Съединените щати, пише Иван Кръстев във вестник 24 часа.

Демокрацията не пази от разделение

За партийно пристрастните в разделените щати най-критичната заплаха за демокрацията не е чупенето на установени правила, а победата на другата партия. И мнозина стават все по-готови да изгорят къщата, само и само да не дойде другата сила на власт. В такава среда има риск за непартийни институции като съдилища, централни банки или свободни медии, да бъдат използвани като политически оръжия.

Изборите в САЩ са и предупреждение, че шокът и загубите, причинени от COVID-кризата, дори в общества силно опустошени от пандемията, засилват по-скоро съществуващите разделения, отколкото националното единство и търсенето на общи цели. Анализ на Асошиейтид прес показва, че от 376 американски окръга с най-високи числа на новите случаи на глава от населението, за Тръмп са смазващо мнозинство - 93%.

Европейците трябва да видят събитията в САЩ като предупреждение: ако строгите ограничителни мерки се проточат и икономики се затварят, нашите общества може да заприличат на експлозивната смес, която наблюдаваме в Съединените щати.

Демокрацията често е хвалена за таланта да хвърля мост между разделенията в модерните общества, но опитът на САЩ през последните 4 години показа, че демократичните политики могат и да дават сила на тези разделения. Изборите разкриха факта, че демократите и републиканците са не просто две политически партии, те са се превърнали в две различни страни, които са в електорална война. И тази политическа война няма да приключи с поражението на Тръмп.

Демографията може да е съдбоносна

Европейците могат да научат също от опита на САЩ, че в политиката демографията често е съдбоносна. Числата имат значение. Когато числата се сменят, сменят се и ръцете, които държат властта. Демократичният наратив дълго настояваше, че победата на вота се решава от избиратели, които променят нагласите си. Но властта може да изведнъж да се смени, когато има преместване в избирателното тяло. Това се случва, когато влезе в пълнолетие ново поколение със силни колективни предпочитания, както се случи в западните демокрации през 1960-те и 1970-те.

Може да се случи и когато значима група нови избиратели се включи в политиката и започне да я преформатира. Това се случи в много страни, когато бе въведено всеобщото избирателно право или като резултат от мащабна миграция. По-скоро промяната на демографския микс в щати като Аризона и Джорджия, отколкото промяната в настроенията на избирателите помага да разберем впечатляващото представяне на Байдън.

Нищо чудно, че много от националистическите партии виждат увеличаващите се мигранти в страните си не просто като икономическа или културна, но и като политическа заплаха. Етническите мнозинства, които се страхуват да не станат малцинства в страните си, ще останат най-силния източник на подкрепа за националистическите популисти и в САЩ, и в Европа.

Европейският парламентаризъм институционално е по-добре позициониран за отпор на радикалната политическа поляризация, но примерът на Полша ни показва, че не винаги може да се разчита на тази защита. Европейските демокрации ще се заразят с разделение на крайности в американски стил, ако не намерим начин да запълним цепнатината между градските и селските райони, между висшистите и хората без висше образование и в политическите настроения на младите и на възрастните.

Американският опит сочи също, че младото поколение, което в голямото си мнозинство гласува за Джо Байдън, може би ще разхлаби популистката хватка, стегнала врата на обществото. Но за политически прогнози, свързани с младото поколение, европейците трябва да се пазят от внос на едро на американската мечта.

Младежите под 30 години са много по-малка част от населението в Европа, отколкото в САЩ. Ново проучване на Центъра за бъдеще на демокрацията към Университета в Кеймбридж показа, че по света младите поколения са все по-неудовлетворени от демокрацията - не само като абсолютни стойности, но и в сравнение с по-възрастните поколения. И фактът, че някой е гласувал за Байдън, не означава че той или тя имат имунитет за чара на популизма - особено когато идва отляво.

Ще мине известно време преди официално да бъде обявен следващия американски президент, и най-вероятно в средата на януари ще знаем кой контролира Сената. Но дори в най-оптимистичния сценарий европейците ще сбъркат, ако решат, че могат да разчитат на САЩ по същия начин, както предишните десетилетия. Дори с Демократическата партия, завърнала се в Белия дом, не означава, че светът, който знаем от преди Тръмп, се е завърнал.

Европейците имаха сериозни основания да се боят, че разрушаването на Европейския съюз можеше да е в дневния ред на втора администрация на Тръмп. Сега този риск очевидно изчезна и ще бъде грешка европейците да чакат Байдън да каже какво иска от Европа.

Време е Европа да отиде във Вашингтон и да представи визия за бъдещето на трансатлантическото партньорство, основана на променените реалности от двете страни на Атлантическия океан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари