Иван Христов и Ирина Тенчева разказаха за битката си с Ковид-19 и какво мислят за ваксините

0
Препоръките са преболедувалите като тях да се ваксинират три месеца след положителния тест – Иван и Ирина са решили да го направят
Препоръките са преболедувалите като тях да се ваксинират три месеца след положителния тест – Иван и Ирина са решили да го направят Снимка: bTV

Популярното семейство Иван Христов и Ирина Тенчева се сблъсква с COVID-19 в края на март тази година когато двамата се оказват с положителни тестове

Първите дни се лекуват вкъщи, но настъпват усложнения, развиват двустранни пневмонии, и влизат в болница, разказва bTV

"Усещането е, че сякаш вече не си биологична единица, сякаш си компютър, в който има вирус, който вирус в един момент може да реши и щрак да ти спре зрението, по едно време ние бяхме почнали да не чуваме добре, почват болки на странни места", разказва Ирина Тренчева.

Все още не могат да се възстановят напълно. Препоръките на здравните власти са преболедувалите като тях да се ваксинират три месеца след положителния тест – Иван и Ирина са решили да го направят.

"Като човек от лекарско семейство съм наясно, че всички новости в медицината е редно да бъдат проследени. Проблемът в случая е, че нямаме време да изчакваме. И двамата имаме роднини, които не могат да бъдат ваксинирани. Единственият начин тези хора да заживеят спокойно е болестта да се изкорени", добавя Ирина.

"Ваксината, има един момент, който е труден за разбиране от някои. Тя освен личен акт да се предпазиш, за да не се разболееш, има и социален и обществено отговорен акт. И тук проблемът при част от българите е, че въобще не осъзнават тази отговорност, а при друга, че я осъзнават и въпреки всичко те не искат да я спазят. Надявам се малко по малко да преболедуваме и този вирус и всеки да започне да усеща себе си като част от една по-голяма група", смята Иван Христов.

"Ако има нещо, по което по-голямата част от западните общества ни превъзхождат нас българите – нито е свързано с талант, нито с умения, интелект, а е свързано с това, че по-голямата част от тях знаят какво е да бъдат отговорна част от едно гражданско общество. В едно гражданско общество няма логиката "да минем метър", защото логиката "да минем метър" е краткосрочна и тя в един момент е вредна", посочва Иван Христов.

"Аз смятам, че това, че хората вярват на фалшиви новини е част от един по-голям проблем, който е, че след 1989 г. хората масово не вярват на нищо, което е организирано от държавата. В България как може ти да се довериш на стъпки, които държавата предприема, при положение, че висши държавници, същевременно и политици, и лекари, в рамките на един ден влизат в безумни спорове от "Хвърлете маските" до "Всички ще умрем", "Сложете си по 6 ваксини“. Нямаш единомислие и монолитност по такава съществено важна тема. И по тази причина е най-нормалното нещо българите да нямат доверие", отбелязва Иван Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари