Иван Гешев пратил "Под игото" на Хелзинкския комитет

0
Той е отбелязал глава двадесет и втора, "Батареята на Зли дол", в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче
Той е отбелязал глава двадесет и втора, "Батареята на Зли дол", в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче Снимка: БГНЕС

За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да приеме и да се запознае с годишния доклад на Българския Хелзинкски комитет за състоянието на правата на човека в България, който организацията публикува и предоставя на българските институции от 1992 г. насам.

Главният прокурор е получил доклада, както и две други публикации — нови издания на комитета за практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право. Цацаров обаче ги върнал, извадени и поставени в пощенски плик на главния прокурор, съобщават от БХК.

Оттам определят като озадачаваща реакцията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който не е върнал получените от него бройки, а вместо това изпратил ученически издания на книгите "Под игото" на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков.

В първата заместник главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, "Батареята на Зли дол", в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели от търговията си.

"Ние сме силно изненадани от реакцията на главния прокурор вече втора година подред. Той изглежда или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин", коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

"Още по-озадачаващо е посланието на заместник главния прокурор Иван Гешев", заяви още Кънев. "Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно — остава неясно", допълва той.

В последния си годишен доклад от БХК констатират, че състоянието на правата на човека бележи цялостно влошаване през 2018 г. Целенасочено се развива националистическа и ксенофобска пропаганда, пише още там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари