Иван Гешев положи клетва и встъпи в длъжност като главен прокурор

0
Той поема поста от предшественика си Сотир Цацаров, който става председател на Антикорупционната комисия
Той поема поста от предшественика си Сотир Цацаров, който става председател на Антикорупционната комисия Снимка: Десислава Кулелиева / БНТ

Иван Гешев се закле като главен прокурор на тържествена церемония в сряда, която се проведе в зала “Тържествена“ в Съдебна палата в София.

До него неотлъчно беше неговият предшественик Сотир Цацаров, който поема позицията на шеф на комисията "Антикорупция" (КПКОНПИ), съобщи Mediapool.bg.

Иван Гешев специално благодари за подкрепата от колегите си в "тези трудни месеци". Той каза, че благодарение на тях е станал главен прокурор. Иван Гешев допълни, че иска да отговори на очакванията за повече справедливост на българските граждани, които плащат заплатите на магистратите.

"Вярвам че прокуратурата ще стане по-открита за болките на хората и ще стане по-динамична. Ние знаем, че не сме безгрешни и първи няма да хвърлим камъка. Знаем, че ще е трудно и тежко, но то никога не е било друго. Това е единственото сигурно нещо което мога да обеща", каза новият главен прокурор. По думите му "лесен мандат имат тези, които не вършат нищо".

Той цитира любимата си историческа личност – Васил Левски и каза: "Дела трябват, а не думи".

Мандатът на главния прокурор е седем години, колкото е мандатът и на двамата председатели на върховните съдилища.

Преди ден стана ясно, че съдът е разпоредил на Софийската градска прокуратура да оповести каква работа е извършил прокурор Гешев от 2009 година досега. Публично известно е, че през последните четири години той работи основно като наблюдаващ прокурор по делото “КТБ“

Изборът на Гешев за главен прокурор предизвика множество протести, а в неговата защита бяха свикани демонстрации от проправителственото интернет издание “ПИК“. Протест срещу Демонстрация срещу прокурор Гепев ще има и в четвъртък сутринта пред Висшия съдебен съвет, когато се очаква той за първи път да присъства на заседанието в качеството си на главен прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари