Иван Гешев: Корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика

2
Бившият главен прокурор излезе с извънредно обръщение към нацията
Бившият главен прокурор излезе с извънредно обръщение към нацията

Бившият главен прокурор излезе с извънредно обръщение към нацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев написа пост в профила си във Facebook. В него Гешев потвърждава, че е подал оставка като прокурор. По думите му когато мафията е силно притисната от правото и закона, тя греши.

„Братя и сестри българи,

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми формално да има двама главни прокурори. Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.

На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и разследвания по ключови дела с висок обществен интерес.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за елементарно приличие.

Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството.

Каква е днес реалността в Родината ни?

Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите, загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем да се изправим.

Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни - бъдещето на децата и внуците ни.

Изборът е на всеки един от нас.

Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага - тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона.

Цялото ни общество днес е изправено пред избор.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Няма да ви предам!

Няма да ви излъжа!

Бог да пази България!“

Иван Гешев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    12
    Ния
    Що чак сега бе Иване? И официално обръщение към българите се прави по национална телевизия или радио.
  • 5
    11
    Зизу
    Каскета много си повярва ама му дръпнаха шалтера. Сега се прави на жертва.
  • 15
    10
    Иванов
    Гнус ме е като чета тези простотии! След толкова време изведнъж прогледна, че ББ и обкръжението му са част от мафията. А ти къде беше допреди няколко месеца? Май беше на хранилката на ГЕРБ, но изведнъж ти си хрисим мирянин. Това да използваш думи на Левски е меко казано гнусно при това минало! Срамна част от новата ни история " Гешев и седемте джуджета".
  • 14
    9
    Тотално орязване на финансите.
    В съдебната система бюджетът е два пъти повече от колкото в Европа.Резултати нулеви.А доста прокурори милионери.Да се ореже бюджетът наполовина.И правилно.Само млади хора.Без връзки и ходатайстване.
  • 12
    8
    Прокуратурата е тотален...
    За да се случи нещо добро за демокрацията,всички в съдебната система със стаж по-голям от 15 години аут.Нови конкурси.С млади и необременени хора.Но как ще се случат честно нямам идея.Но оттам трябва да се стартира.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари