Иван Гешев: Избраха ме с най-прозрачната процедура в света

0
Министър Кирилов очаква президентът да разпише указа за назначаването на новия главен прокурор до седмица
Министър Кирилов очаква президентът да разпише указа за назначаването на новия главен прокурор до седмица Снимка: БГНЕС

Министър Кирилов очаква президентът да разпише указа за назначаването на новия главен прокурор до седмица.

Преизбраният за главен прокурор Иван Гешев обяви, че е избран по възможно най-прозрачната процедура, въпреки огромния политически натиск срещу него.

"Никой от тези, които атакуват моята кандидатура, не се интересуват от закона и конституцията, а само да бъде провален конкретният кандидат", заяви още на първата си пресконференция Гешев след като Висшият съдебен съвет с 20:4 гласа го посочи за наследник на Сотир Цацаров.

"Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска говориха политически с почти всякаква липса на правни доводи", заяви още Гешев по повод основните противници на избора му сред съдебните кадровици.

Той беше попитан какво визира под политически натиск и кого има предвид. „Споделям становището на професионалната общност за политическия натиск, който е описан в становището на Асоциацията на прокурорите. Една партия прекъсна кампанията си и се прехвърли към моя избор", заяви Гешев, визирайки Демократична България.

"Това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС, в рамките на България, а подозирам, че безпрецедентна в рамките на света. Направо сме за Гинес с тази процедура. Някой да твърди, че тя не е прозрачна и публична говори само за едно – безпринципност", добави още той.

После коментира и оплакванията на Атанаска Дишева, че се е почувствала заплашена от думите му, че вижда в нея една добра общинска съветничка след бъдеща политическа кариера.

"Аз съм човек, който говори каквото мисли официално и неофициално. И "добър ден" да й бях казал, пак щеше да се оплаче, че е заплашвана", заяви Гешев.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък заяви, че очаква Румен Радев да не се бави с разписването на указа за назначаването на новия главен прокурор.

"Очакваме президентът добросъвестно да изпълни задълженията си по Конституция, разумният срок е между 3 и 7 дни", обясни Кирилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари