Иван Гешев и Корнелия Нинова проведоха разговор за райския газ

1
Макар и основната тема на срещата в парламента да беше съдебната реформа, двете страни отделиха доста време на проблема с райския газ
Макар и основната тема на срещата в парламента да беше съдебната реформа, двете страни отделиха доста време на проблема с райския газ

Макар и основната тема на срещата в парламента да беше съдебната реформа, двете страни отделиха доста време на проблема с райския газ

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на "БСП за България" в зала "Запад" на Народното събрание. От страна на БСП присъства цялата парламентарна група, начело с лидера ѝ. Темата на срещата е съдебната реформа. Срещите са инициирани от главния прокурор и целят дискусия по темата с парламентарно представените партии. Досега Гешев проведе срещи с ГЕРБ-СДС и с партията на Стефан Янев. Такава имаше и с ДПС, но тя бе по инициатива на парламентарно представената партия, предаде Actualno.com.

Райският газ

Макар и основната тема на срещата да беше съдебната реформа, двете страни отделиха доста време на проблема с райския газ.

"За три дни на две четения беше приет закон, който забранява продажбата на малолетни и непълнолетни на райски газ, употребата му на публични места, перфектен закон. Гарантирам ви като норма - добър закон. Г-н Гешев, в момента всички нощни клубове и дискотеки продават райски газ и продължават да тровят децата. Какво да направим, за да може РЗИ, МВР и вие и някой съдия, при когото попадне такова дело, да има възмездие", попита Нинова.

"За райския газ трябва много ясно да се разграничават правомощията на отделните власти. Това, че е приет един определен закон, не се съмнявам, че той е перфектен. Само че прокуратурата се занимава с наказателно преследване, а не с административни и всякакви други санкции", каза Гешев и обърна внимание, че прокуратурата няма задължение и правомощия да решаваме всички проблеми в държавата.

"Нали не мислите, че ние, които сме правили този закон за райския газ, нямаме представа, че сме възложили контрола върху РЗИ и че сме наложили административни наказания от 20 хил. лв. глоба. Ние ви питаме какво да направим така, че да има справедливост и децата да спрат да се тровят. Например може ли да осъждаме тази субстанция да бъде включена в списъка на наркотиците?", коментира Нинова.

Диалогът

Друга темата на разговор беше диалогът между институциите. "На разположение сме за тази среща, потвърждавайки, че разговорите между Народното събрание и институциите от различните власти, са от необходимост, за да се постигне добър резултат. На ваше разположение сме, слушаме ви", каза в началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Целта на тези 240 писма, които изпратих до всеки един народен представител, се базира на анализа на прокуратурата за сериозното състояние на нивата на престъпността в Република България, което създава усещане за абдикация на държавните структури", каза от своя страна Иван Гешев.

Главният прокурор подчерта, че няма да позволи политическа намеса в независимата съдебна власт. "Историята е показала, че когато някоя власт, се намесва в съдебната власт, това води до репресивни последствия с дълготраен ефект. Няма да се връщам на историята от преди или след 9 септември", каза още Гешев.

Нинова каза, че Гешев не може да се оплаче от липса на диалог с Народното събрание. "Ние променихме Правилника за организацията на дейността на Народното събрание, за да има изслушвания на всеки три месеца, срещи между вас и Правна комисия", отбеляза лидерът на БСП.

Нинова отчете, че сигурно има нужда от подобрение и отбеляза, че Наказателният кодекс е приет през 1968 г., но е променян 121 пъти. Тя добави още, че от друга страна Наказателно-процесуалният кодекс е от 2005 г., като се е изменил от тогава досега 58 пъти.

Гешев каза, че Наказателно-процесуалният кодекс повтаря стари неща. "Той се води нов, но моделът е стар. Той е соцмодел", каза още главният прокурор. По думите му този нов Наказателно-процесуален кодекс не е ефективен на база на европейските модели.

Нинова коментира, че БСП се бори с паралелната държава от години. Според нея това е големият концептуален проблем на държавата.

Гешев обясни, че правилата трябва да се променят изцяло, защото тези, с които разполагат българските магистрати, са неефективни. "Този инструмент давате вие политиците. Защо не ни давате правилния инструмент, е отговор, който не дължи българската съдебна власт. Давате на съдебната власт лъжица и казвате: изкопайте канал до Бургас и след като не може да се изкопае канал, виновна е съдебната власт. Не, виновен е негодният инструмент", каза още главният прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари