Иван Белчев: Звуковата сигнализация на кръстовището на Пантеона е изключително силна

5

Той моли да се регулира силата на звука и да се прецезира посоката на излъчване

Звуковата сигнализация на кръстовището на Пантеона в Русе е изключително силна.

За това сигнализира Иван Белчев.

"Граждани ми писаха, че звуковата сигнализация на кръстовището на бул. Цар Освободител с бул. Съединение и ул. Петко Д. Петков е изключително силна. Тя може да бъде чута още на кръстовището на ул. Петко Д. Петков с ул. Асен Златаров (120 м от светофара), на входа на Парка на Възрожденците край Пантеона (100 м от светофара) и в жилищата на живущите и радиус от 120 м.", пише депутатът и активист от Русе.

Той моли да се регулира силата на звука и да се прецезира посоката на излъчване, както и да се извърши съответното скосяване и поставяне на тактилни ивици. "Звукът би трябвало да се чува на не повече от 5 метра зад светофара. В момента един незрящ трудно би се ориентирал при наличието на едновременно пуснати звукови сигнала от 3 светофара от общо 6 силни звукови уредби - ако е застанал на ъгъла на светофара пред блок Сердика.", обясни той.

Депутатът алармира и за друг проблем: "На това кръстовище е продължителността на светофарите за пешеходци по протежението на бул. Съединение и Петко Д. Петков - те светват червено и след няколко секунди колите потеглят. Може би е разумно да се намали времето на зелена светлина за пешеходци или звуковия сигнал за незрящи на тези светофари, така че пешеходеца да има поне 10-15 секунди да премине през платното, преди да тръгнат автомобилите."

Той засегна и трети проблем извън темата, касаещ завиването с автомобил от бул. Цар Освободител към Петко Д. Петков. Автомобилите изчакват пешеходците между двете платна на бул. Цар Освободител и продължат пътя си. В това време трафика вдясно потегля (от халите в посока кръговото), пешеходци пресичат на зелен светофар на ул. Петко Д. Петков и не веднъж са се случвали инциденти. Знак за предупреждение и пътна маркировка, водеща завиващите автомобили би намалила инцидентите.

Според НАРЕДБА № 17 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА СЪС СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ:

Чл. 30. (1) За улесняване на незрящите пешеходци сигналът със зелена светлина се съпровожда от звуков сигнал.

(2)...Силата на звука по ал. 1 трябва да бъде не повече от 5 dB(A) над силата на звука от фоновия шум на регулираното място.

(4) Звуковият сигнал по ал. 1 трябва да е насочен по протежение на пешеходната пътека, за която е предназначен, и завършва едновременно с края на зеления сигнал за пешеходци.

(6) В случая по ал. 1 тротоарите при пешеходните пътеки задължително се скосяват и се поставят тактилни ивици за идентификация от незрящите на пешеходните пътеки и пешеходните бутони съответно по чл. 12 и 13 на Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    Силвия
    Човекът иска да се спазва закона.
  • -5
    8
    OOO
    Браво на Иван Белчев, истински загрижен за русенци, а не като ГЕРБерастите, БСПедерасите, ДПСрезаците да грабят и лъжат българите.
  • 5
    7
    Петър
    Там е истинска дискотека
  • 0
    6
    Българин
    Колко си плаща този ДеБилен индивид за да му публикувате всяка една мозъчна пръдня ?
  • 3
    5
    Бат Пеню от блок Сердика
    Ванка, а нещо да напишеш за стоянката на такситата до твоя и до нашия блок и за забучената тръба със знаци в твоята така наречена "градинка" и писъкът ти да я извадят от това твое неземно творение. И о чудо, дойдоха работници и преместиха тръбата със знаците от "градинката" и я забучиха в плочките на тротоара. Ами да, коскоджам ти народен представител как няма да му изпълнят щението. Аферим!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари