Иван Белчев предлага доброволци да съдействат на МВР за пътната безопасност на децата

0
Русенският депутат поиска от вътрешния министър да се подобри организацията при довеждане и отвеждане на децата от детските заведения
Русенският депутат поиска от вътрешния министър да се подобри организацията при довеждане и отвеждане на децата от детските заведения Снимка: Фейсбук

Русенският депутат поиска от вътрешния министър да се подобри организацията при довеждане и отвеждане на децата от детските заведения

Народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична БългарияИван Белчев предложи доброволци да съдействат на МВР за пътната безопасност на децата на път за училище и поиска от вътрешния министър да се подобри организацията при довеждане и отвеждане на децата от детските заведения.

Организатор съм на множество доброволчески акции и съм убеден, че има хора, които са готови да съдействат на МВР при осигуряването на безопасност на децата при пресичане на улиците на път за училище в часовете, когато започват и приключват занятия”, заяви от парламентарната трибуна Иван Белчев от “Да, България” по време на питане към вътрешния министър Иван Демерджиев във връзка с постоянното нарушаване на Закона за забраната за престой и паркиране пред входовете на учебните заведения.

Белчев предложи още да се въведат строги забрани за паркиране пред училищата и детските градини, да се осигури добра видимост и да се избегне създаването на опасни условия за децата и другите участници в пътното движение, да се инвестира в подобряване на инфраструктурата около учебните заведения, включително поставяне на осветителни тела върху пешеходните пътеки, осигуряване на еднопосочно движение, където е възможно, и монтиране на светлоотразителни колчета, чрез които да се засилва вниманието на водачите, съобщиха от пресцентъра на "Демократична България”.

Зимно време моторите на автомобилите остават работещи, за да се поддържа отоплението, а изпуснатите газове се вдишват от жителите в района и учениците. Сигнализирал съм многократно МВР за неправилно паркирали автомобили върху пешеходни пътеки срещу училищата. Реакциите са временно поставяне на конуси и полицейски проверки, но след една седмица всичко отново е по старому”, коментира депутатът от Русе, като за сериозността на ситуацията посочи акцията в област Габрово “Пешеходци в безопасност”, при която в рамките на 7 дни бяха съставени десетки актове и стотици глоби с фиш.

Служебният министър на вътрешните работи увери, че МВР има амбициите да работи върху гарантиранатта безопасност на децата като се засили полицейското присъствие в съответните часове. Той посочи, че министерството разработва текстове по закон за доброволчеството, които да предложи на народните представители. “Надявам се тази дейност най-сетне да намери своята нормативна уредба в Република България”, каза той.

По думите на министър Демерджиев разпоредбата за засилено полицейско присъствие ще обхване и контрола върху движението по пътищата в тези райони на отговорните институции, които ги стопанисват. И обеща да посети Русе и лично да провери дали законите се спазват.

Постарали сме се да създадем диалог между областните директори, съответно началниците на РПУ-тата и ръководителите по места. Със заповед на главния секретар съм разпоредил национална акция, която цели проверка дали стопаните на пътя изпълняват правомощията си и там, където се констатира неизпълнение, да се вземат незабавни мерки с цялата строгост на закона”, допълни Иван Демерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Нафарфориййййй
    Умен! Умеееен! Та чак объл! Е те това е предизборна кампания!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари