Италия планира масови евакуации заради супервулкана край Неапол

0
Вулканичното образувание е осеяно с 24 кратера и е много по-голямо от близкия вулкан Везувий
Вулканичното образувание е осеяно с 24 кратера и е много по-голямо от близкия вулкан Везувий Снимка: Amalfi Notizie

Вулканичното образувание е осеяно с 24 кратера и е много по-голямо от близкия вулкан Везувий

Италианското правителство планира евентуална масова евакуация на десетки хиляди хора, живеещи около супервулкана Кампи Флегрей близо до Неапол, съобщиха официални лица в четвъртък (5 октомври).

През следващите месеци властите ще предприемат нови мерки, които включват проверка на здравината на сградите в района. Решението идва след месеци на повтарящи се земетресения.

Кампи Флегрей или Флегрейските полета се намира на запад от Неапол и е заобиколен от множество градове и села, включително Поцуоли, Агнано и Баколи, с общо население от над 500 000 души.

Вулканичното образувание е осеяно с 24 кратера и е много по-голямо от близкия вулкан Везувий, който е унищожил древния римски град Помпей през 79 г. сл. Хр.

Повече от 1100 земетресения удариха района само през последния месец, включително трус с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер в понеделник и още един с магнитуд 4,2 миналата седмица – най-силното в района от четири десетилетия насам.

Експертите казват, че повишената сеизмична активност вероятно се дължи на феномен, известен като брадисеизъм, при който земята се издига или пада въз основа на цикъл, причинен от пълненето или изпразването на подземни магмени камери.

Повечето вулканолози казват, че няма непосредствена заплаха от изригване, но тъй като земята в момента се издига с 1,5 см на месец, има опасения за въздействието върху сградите в района.

Министърът на гражданската защита Нело Мусумечи каза тази седмица, че евакуации ще бъдат предприети само в случай на „крайна необходимост“.

Очаква се също така кабинетът да насочи повече ресурси към местните агенции за гражданска защита, за да гарантира, че могат бързо да се намесят в случай на извънредна ситуация и да финансира комуникационна кампания за повишаване на обществената осведоменост, обясни той.

Местните медии съобщиха, че няколко болници в района ще започнат тестове за евакуация от петък, за да се уверят, че са готови да посрещнат по-силни трусове или изригвания.

Последният път, когато тоиз район претърпя толкова много земетресения, беше през 80-те години на миналия век. Тогава около 40 000 души бяха временно евакуирани от близкия Поцуоли.

Последното значително изригване е било през 1538 г. Едно от най-големите му изригвания е станало преди 39 000 години и може да е довело до изчезването на неандерталския човек, твърдят изследователите. Магма от този взрив е открита в Гренландия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари