Италианската мафия ползва валута, спряна през 2002 година

0
Високопоставен представител на местната полиция тази седмица разкри, че локални криминални организации все още използват вече невалидната валута за незаконни сделки
Високопоставен представител на местната полиция тази седмица разкри, че локални криминални организации все още използват вече невалидната валута за незаконни сделки Снимка: Bloomberg

В Италия, освен официалната валута евро, е в обращение още една – спряната  през 2002 г. стара италианска лира, пише Bloomberg, предава Economic.

Високопоставен представител на местната полиция тази седмица разкри, че локални криминални организации все още използват вече невалидната валута за незаконни сделки.

Засега не е ясно как лирите биват обменяни в евро и дали изобщо се обменят в друга валута. Италианската лира спря да е законно платежно средство в края на февруари 2002 г.

Все още разкриваме големи количества лири“, разказал е Джузепе Арбор, зам.-началник италианската правителствена агенция, която разследва финансовите престъпления. „Италианските лири все още представляват част от незаконните сделки“, казал е той в четвъртък пред италианския парламент.

Думите му са предизвикали удивление сред депутатите от финансовата комисия, където той е давал обяснения за правителствен законопроект, целящ опростяване на данъчната система на страната. Когато е бил накаран да разкаже подробности за употребата на лири, Арбор е казал, че не може да го направи, тъй като все още текат разследвания.

Въпреки че попада извън закона като платежно средство, когато дадена банкнота е приета от дадена организация на вътрешно ниво, с нея могат да се уреждат трансакции. Очевидно става дума за незаконни организации“, казал е той.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари