ИТ секторът се отваря и за кадри без висше образование

0
Тенденцията е особено отчетлива на американския пазар
Тенденцията е особено отчетлива на американския пазар

Тенденцията е особено отчетлива на американския пазар

Работните позиции в САЩ, свързани с високи технологии, започнаха да се попълват и от хора без висше образование, сочи обзор на пазара на труда в най-голямата икономика в света, информира TechNews.

Данните, събрани от анализаторите през двете години на пандемия, показват, че в САЩ има остър недостиг на специалисти в много области, свързани с високите технологии. Липсата на кадри принуди работодателите да смекчат изискванията към кандидатите. По-специално висшето образование вече не е изискване, отбелязва в обширен репортаж Уол Стрийт Джърнъл. Кандидатите се наемат въз основа на техния потенциал, умения и житейски опит.

През последните две години повече от 10% от американците са сменили нископлатените си работни места с високоплатени корпоративни работни места, според ново проучване на Oliver Wyma, за което съобщава Уол Стрийт Джърнъл. Много от новите работни места са свързани със софтуер и информационни технологии, както и с технологии в логистиката, финансите и здравеопазването. Проучвания на Current Population Survey и LinkedIn също разкриват тенденцията.

Анализаторите казват, че са свидетели на най-голямата кадрова трансформация след Втората световна война. От една страна, пандемията остави без работа необразованите хора, заети в сферата на услугите, а от друга – създаде търсене на специалисти в областта на високите технологии. За второто допринесе масовата дистанционна работа и спирането на вълната от емиграция в САЩ.

Много аспекти от ежедневието на хората станаха цифрови. Всичко това изисква поддръжка и при недостиг на кадри компаниите започнаха да си затварят очите за липсата на висше или специализирано образование. Например, за да работите като програмист, в много случаи е достатъчно да сте посетили платени месечни курсове.

Още по-занижени са изискванията за специалисти по обслужване на клиенти. Барманите и сервитьорите притежават необходимите умения да задържат вниманието на клиентите и са повече от успешни в продажбата на софтуерни продукти и дори дават съвети на по-малко успешни колеги с висше образование. „Просто се преструвайте, че ги познавате [клиентите]”, съветва Джоана Естанислао, топ мениджър продажби за сигурност за Okta, скорошен барман и служител на рецепцията в хотел в Чикаго.

Миналата година Okta елиминира изискването за висше образование за редица позиции по продажбите. Успоредно с това стартира програма за развитие на бизнеса и намиране на хора с необходимите житейски умения и скрит потенциал. С новата програма Okta възнамерява да утрои приходите си до 2026 г. до 4 милиарда долара годишно.

Ние все повече се фокусираме върху мотивацията, уменията и опита, а не върху „В кой колеж сте завършили?”, казва Рейчъл Замани, наета от Okta миналата година да управлява новата програма.

Много компании са готови да наемат специалисти и да им помогнат да завършат необходимото минимално обучение по кодиране, киберсигурност и здравни технологии, за да запълнят свободните позиции. Според проучване на Oliver Wyman сред работниците, които са преминали към т.нар. „нови якички”, около 67% са мъже, а 77% от тях са на възраст между 25 и 44 години. По-голямата част са градски жители (67%), а 70% са оптимисти относно перспективите си за кариера.

По-голямата част от хората без дипломи за висше образование в САЩ просто не са имали възможност или финанси да го получат. Но от 2020 г. ситуацията е такава, че ако желаят кариерно израстване, кандидатите могат да го постигнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари