ИТ секторът измести търговията по глад за кадри

0
Три четвърти от новите работни позиции - само в 6 града у нас
Три четвърти от новите работни позиции - само в 6 града у нас Снимка: iStock

Три четвърти от новите работни позиции - само в 6 града у нас

ИТ секторът заема първо място по дял с 22% от общия брой обяви през 2021 година у нас. От началото до края на годината броят на предложенията се удвоява. Той се изкачи от четвърто място с 10-12% дял до първо с 22%. Това сочат анализите на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. С този темп ИТ се превръща в най-бързо и динамично разрастващият се сектор през 2021 година.

Досегашният водещ сектор "Търговия и продажби" отива на второ място с 21% дял, следван от "Производство" (13%) и "Административни и обслужващи дейности" (11%).

Дяловото разпределение сред другите отрасли се допълва от "Хотелиерство и ресторантьорство" (10%), "Логистика и транспорт" (9%), "Счетоводство, одит, финанси" (4,4%), "Строителство" (4,3%), "Здравеопазване и фармация" (4,1%), "Маркетинг и реклама" (3%) и "Изкуство" (1%).

Повече от половината предложения в страната през декември са съсредоточени в столицата. Делът на тези обяви е 51% от всички предложения. Следват Пловдив (9%), Варна (8%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%). Обявите в тези градове съставляват 77% от предложенията в страната.

На фона на тези данни, през последният месец на 2021 година обявите за работа във водещите сайтове са намалели с 35%. Спадът на предложенията през декември обаче е традиционен и основно се дължи на по-големия брой почивни дни за коледните и новогодишни празници, смятат HR компанията . Тогава част от работодателите не публикуват нови предложения за работа.

Макар и по-малко броят на обявите е с цели 49% повече от този през декември 2020 г.

И при общият брой, и във всички сектори се наблюдава спад на предложенията през декември, като с най-голям спад са обявите в сектор "Производство" (-44%), следван от "Счетоводство, одит, финанси" (-43%) и "Строителство" (-41%).

В "Маркетинг и реклама" спадът е -38%, "Административни и обслужващи дейности" (-36%), "Търговия и продажби" (-34%), "Здравеопазване и фармация" (-32%), "Логистика и транспорт" (-31%), Хотелиерство и ресторантьорство" (-25%) и "ИТ" (-15%).

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 25% спрямо месец ноември. Делът им, спрямо общия брой обяви е 17,1%, като, подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в ИТ сектора (69%), следвани от "Административни и обслужващи дейности" (14%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (13%) и "Търговия и продажби" (4%).

Обяви с изискване за притежание на зеленият сертификат

Подобен вид обяви не е често срещан у нас, по все още. Едва 150 (или 0,4% от общият брой) са предложенията за работа с изискване за зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване).

Предложенията, в които присъства това изискване продължават да бъдат предимно в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Обслужващи дейности" и "Търговия и продажби" според наблюдения на JobTiger. Макар и да варират като дял от всички обяви, през последното тримесечие на годината, техния брой се запазва почти непроменен.

Спадът на обявите с над 1/3 през декември не бива да носи поводи за притеснения. През януари се очаква броят на предложенията да се възстанови бързо и да се наблюдава ръст на пазара на труда през следващите месеци. През първата седмица на текущият месец броя на обявите се е увеличил с 19%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари