Експерт: Хем няма хора, хем заплатите са ниски

7
Проблемът с кадрите е огромен, в абсолютно всички сфери в България няма хора, каза Петър Джугански
Проблемът с кадрите е огромен, в абсолютно всички сфери в България няма хора, каза Петър Джугански Снимка: YouTube / стоп кадър

Проблемът с кадрите е огромен, в абсолютно всички сфери в България няма хора, каза Петър Джугански

Близо 45% от хората не работят това, което са завършили. Това показва проучване, направено от експерта по човешки ресурси Петър Джугански.

"Най-често решението каква специалност да запишем е повлияно от нашето семейство. Много често нашите роднини ни дават грешни съвети. Психологията е една от най-желаните специалности в СУ, а психолози няма и реализацията не е голяма. 44% отбелязаха, че не работят по специалността си, 41% работят по специалността. Много хора са неориентирани, когато завършват гимназия. Записват нещо в университета, за да завършат висше образование", обясни той в студиото на "България сутрин".

По думите му четирите години в университета не са тотална загуба, но не е добре, защото държавата получава кадри, които не се реализират по специалността си.

Джугански добави, че хората постоянно се преквалифицират и това е нужно, тъй като времената се променят. За да остане човек адекватен, трябва да се надгражда като знания и умения. На хора от всякакви специалности им се налага да променят своя профил, отбеляза гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът по човешки ресурс смята, че не се отделя достатъчно внимание на кариерното развитие в гимназиален етап. А често знанията, които сме придобили в университета, не са особено адекватни за пазара на труда и затова бизнесът сам си обучава кадрите.

"Не откриваме топлата вода с дуалната форма на обучение, проблемът е, че много от професионалните училища са закрити или не са толкова престижни. Проблемът с кадрите е огромен, в абсолютно всички сфери в България няма хора. Хем няма хора, хем заплатите са ниски, хем над 1 млн. наши сънародници работят в чужбина. Трябва да се привлекат обратно българите, които са избягали на Запад. Всички сме се концентрирали в 3-4 града в България. В дълбоката провинция човек почти няма какво да работи", каза още Джугански.

"Нямаме IT специалисти, нямаме доктори, нямаме медицински сестри, нямаме хора, които да работят в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Дори в преработвателните предприятия няма кой да работи", подчерта той.

Петър Джугански изтъкна, че ако в семейството нямаш подходящи примери, може изобщо да не се сетиш, че "това можеш да го работиш".

Гостът допълни, че често хората биват насочвани в грешна посока. Безработицата сред висшистите в България е 2%, но над 50% от висшистите работят работа, за която не се изисква висше образование, стана ясно още от думите на Джугански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    11
    до 10
    Прав си, тъпичък си, а и аз, защото по-просто и като за теб не мога да се изкажа.:) Дано разбираш от сарказъм. Бъди много здрав!:) Благодаря!:)
  • 2
    10
    до 4, той 7, той 9
    Гледам 5 не те е разбрал, 6 и 8 също, защо не си развиеш мъдрата мисла, че и аз май съм тъпичък и не я разбрах?!? Благодаря!
  • -2
    9
    до 8
    Ама ти вярно си дебил, който не разбира смисъла на написан текст. Беги някъде да се развиваш интелектуално, общуването с теб не ме кефи. Баси тъпанара!
  • 2
    8
    до 7
    Ти май помниш като маймунките?!? това аз ли го написах в #4?!? „60000 украинци,образовани и работливи,избягали от война ви дойдоха на крака,вие ги изгонихте и оплювахте“ А за тези които работят или не работят го е казала председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева пред ДВ ей тука https://www.dw.com/bg/kolko-sa-ukrainskite-bezanci-v-blgaria-i-kak-se-izdrzat/a-65999402
  • 0
    7
    до 6
    Къде съм казал, че сме ги изгонили? Май и да четеш не те бива, нито да осмислиш написаното. Тогава защо се зориш да пишеш простотии? 60 000 работели онлайн.:) Какво работят, коментират в Дунав мост като теб ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари