Историята на първото бебе, родено в болница под карантина

0
Преди година 150 души останаха заключени в "Софиямед"
Преди година 150 души останаха заключени в "Софиямед" Видео: NOVA

Пет бебета са проплакали в "Софиямед", докато тече карантината

Преди една година "Софиямед" беше първата болница, поставена под карантина заради регистриран случай на пациент с коронавирус. В продължение на една седмица 150 души - персонал и пациенти, останаха блокирани вътре. В тези условия проплакаха и 5 бебета. Едно от тях - Христиана, утре празнува първия си рожден ден и е първото бебе в България, решило да се появи само на бял свят по време на изолация.

Четири дни след обявяване на извънредното положение у нас и след установен случай на пациент с коронавирус, вратите на лечебното заведение са заключени и 150 души остават вътре - персонал и пациенти. Година по-късно се връщаме отново в първата българска болница поставена под карантина. Утре Христиана става на годинка. И е първото бебе в България, решило да се появи на бял свят в условията на карантина, разказва NOVA.

Първо дете за Теодора и съпруга й – Христиана, било много желано и чакано с нетърпение. Това, което родителите й не очаквали обаче, е обстановката, в която ще се появи. Три дни след като болницата, където била настанена Теодора, е поставена под карантина.

Денят започна нормално. В началото помислих, че това е нещо несериозно. Помислих, че ще приключи за ден, два и всичко ще си се върне на мястото”, спомня си Теодора.

Това, което тогава мотивирало дежурния екип на АГ отделението, разказва ни началникът му д-р Нецов, били пациентките. И грижата за тях. 20 на брой, 5 от които планирани за раждане.

Ние сега можем да кажем - в минало време, че това беше за 8 дни. Но тогава не знаехме колко време ще продължи. Беше много емеционално. Една среда се създаде, много близка, между пациенти и медицинския персонал, който беше на работа. Нашите близки и нашите колеги ни носиха храна отвън. През входа на болницата, през оградата, ни носеха храна”, споделя медикът.

И така, в тази меко казано необичайна обстановка, се ражда Христиана. В ранните часове на 20 март. Два, три дни по-късно обаче, Теодора е вече крайно напрегната.

Объркана бях, уплашена бях донякъде, защото идва момент, в който се питаш - ами сега? Последният ден вече много плачех. Не искам да се сещам дори, много беше тежко”, разказва още Теодора

На 24 март, 7 дни след като е наложена, карантината е свалена. И в късните часове на деня, Теодора и Христиана се прибират вкъщи. Не чакат следващия ден, защото София е вече обградена от пропускателни пунктове, а семейството живее в ботевградското село Врачеш.

Убедена съм, че не е било случайно. Мисля, че това ще я направи борбена. Един ден, когато аз й разказвам през какво сме минали, се надявам това да изгради някакъв характер”, надява се майката на Христиана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук