Историята на първата българска банкнота

0
Тя е с номер 000001, номиналът ѝ е 20 лева, а от нея са отпечатани едва 213 000 копия
Тя е с номер 000001, номиналът ѝ е 20 лева, а от нея са отпечатани едва 213 000 копия

През далечната 1885 г. на 1 август в печатницата на Санкт Петербуг е отпечатана първата българска книжна банкнота

Тя е с номер 000001, а номиналът ѝ е 20 лева. От нея са отпечатани едва 213 000 копия, заради опасенията на българската народна банка, че в началото българите трудно ще се доверят на хартиени пари, пише money.bg

Тревогата на БНБ се оказва основателна. Първата книжна банкнота на страната ни е приета зле от масата хора. Свободните от скоро българи са свикнали да използват сребърни монети. На този фон се изправя недоверието срещу някакви хартиени пари, които на всичкото отгоре са със златно покритие.

В същото време от народната банка си поставят амбициозната цел за няколко години да увеличат броя на хартиената банкова емисия и постепенно да я наложат в България чрез т.нар. златен стандарт. Така и се случва, но доста години по-късно. Сребърните монети са намалени чувствително чак в началото на 20 век, а с годините хората постепенно свикват с тях. И така до днес.

Размерът на първата двадесетолевка

По цветове и размери първата книжна банкнота няма нищо общо с на днешните хартиени левове. Тя е с големина 150 на 97 мм, в левия ѝ ъгъл е отпечатан държавният герб, има и воден знак на БНБ. Художественият проект на банкнотата е на българина Георги Кирков, който в края на 19 век е бил единственият български специалист по модерни графични изкуства.

Днес първата банкнота на България се съхранява в Историческия музей в Габрово и е в доста запазено състояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари