Пращат Лили и Митко на екскурзия, отказват заради болните си родители!

0

Съдбата на двете деца от смолянското с. Вълчан дол трогна цяла България.

Тоя Ангел, мъжът ми, е много лош и див, само се кара”, клати глава Надя. Говорът ѝ понякога трудно се разбира, но местните са ѝ свикнали. Казват, че има леки психически проблеми, но е като орлица за децата си, разказва 24 часа.

Жената е майка на петокласничката Лили и на осмокласника Митко от скритото дълбоко сред баирите в Родопите с. Вълчан дол. Съдбата на двете деца трогна страната, след като се разбра, че от три години, откакто баща им е на легло, сами въртят домакинството и в училище заспиват на чиновете от умора.

Малката Лили още от тригодишна изкарваше на паша магарето.

От години пере всички дрехи на ръка.

Двете деца са единствените ученици във Вълчан дол, където живеят около стотина души. Ходят на училище в съседното село Давидково. През февруари т.г. съучениците им от 5-и до 8-и клас събраха пари да купят обувки на Митко, тъй като единственият чифт, който имал, се скъсал, докато спортувал в двора на училището. Като не намерили обувки в селото обаче, с парите купили храна за семейството.

Акцията им обаче се разчу и като лавина увлече в социалните мрежи хиляди. Първо се отзова собственичка на фирма за спортни стоки от Хасково с корен от с. Давидково Лидия Садова. Тя и сестра ѝ Събка Кокалова подариха на двете деца нови спортни екипи с елечета и тениски и пратиха екипи и на родителите им. Сестрите оставили и 150 лв. при домакинката на училището за хранителни продукти и хигиенни препарати за децата.

“За Лили и Митко дойдоха доста дарения. Имат вече достатъчно храни и дрехи. Поне на този етап. Те имат нужда повече от психолог и стипендии. Децата са объркани, защото родителите им са болни и доходите в семейството са ниски", казва Елка Ашикова от бюрото по труда в община Баните. Тя познава живота на децата още от раждането им.

Преди години бащата Ангел Хайтов работел по програма за временна заетост. Получил обаче два последователни инсулта, не се е лекувал. В началото на т.г. се оказал и със счупена става на крака. Общината и социалната служба му осигурили лечение и прегледи, платили за години назад здравните му осигуровки. Те съдействали мъжът да бъде приет в болница.

Били намерени и спонсори за операцията. Ангел обаче отказал

Социалните се надяват да успеят да го склонят, за да стане на крака и да се грижи за себе си и за семейството си.

Някога Ангел бил багерист и фадромист в “Минстрой”, след това работил и в дърводелски цех. След като първата му жена се обесила в гората, много години не се хващал никъде на работа. После починала и втората му жена. Отказвал дори да се запише в бюрото по труда. Не иска да го виждат извън селото, защото зъбите му са изпочупени и го е срам, казват местните. Китките му са със странна форма - преди време си счупил ръцете, не ходил на лекар и те зараснали накриво.

Задомил се последно с 22 години по-малката от него Надя Колакова от съседното село Загражден. 38-годишната жена има здравословни проблеми и не успява адекватно да гледа децата си, но е много привързана към тях. Тя е сирак, майка ѝ и баща ѝ починали един след друг, когато била на 16 г.

Предишната кметица на Вълчан дол Милена Иванова успяла да ѝ помогне, за да се пенсионира по болест и така получава доходи като инвалид в размер на 130 лв. Заедно с детските в семейството разполагат с общо 200 лв. на месец.

От селото казват, че Ангел постоянно навиквал жена си и децата, докато бил на крака. Оттам и децата са свити и стресирани, обясняват местните. Заради строгостта на баща си момчето например е много свито и затворено, трудно се отпуска пред други хора, иначе е силно привързано към сестричката си.

От раждането си и двете деца карат на крака настинки и болести, почти не са виждали лекар. Митко има вродено заболяване птичи гърди, при което се получава ъглово отклонение на ребрата към гръдната кост, станало ясно от преглед при травматолог преди няколко години. От управата на Баните с години са отпускали на семейството еднократни помощи.

От доста време директорката на училището в Давидково Роза Кънчева и учителите отделят от парите си и купуват всеки петък хранителни продукти за братчето и сестричето. Поели са и купоните им за храна. “Децата са много хубави, добри и умни. Каквото и да става, е добре, че са заедно. Не бива да им се търси друга съдба, освен да са си в семейството. Кой с каквото може им помага, но хората тук в района нямат голяма възможност да отделят”, обясняват местните. Директорката редовно помага на Митко за уроците и домашните след училище.

В средата на март т.г. кметът на Баните Милен Белчев поде своя кампания за събирането на средства в помощ на семейството от село Вълчан дол. “От Камарата на строителите в област Смолян закараха още тогава хладилник, печка, пералня, чували с дрехи и обувки. Събират и пари. При затопляне на времето от Строителната камара ще направят и цялостен ремонт на къщата им”, каза Белчев.

В къщата няма вода и канализация, Надя и децата носят вода от извора наблизо за пране и готвене. За радост на малките от няколко дни с даренията дошъл у тях първият в живота им компютър. Фирма от Кърджали обещала да прокара водата вътре в къщата, за да може да се използва пералнята.

Докато децата били малки, цялото семейство се изхранвало, като посее картофи и боб край къщата. Най-голямото им богатство било магарето, 4-5 овце и агънца. На пари се надявали, като продадат някое агне. Гледали и крава преди, но се разболяла и я заклали. Децата от малки се оправяли сами с добитъка, събирали сено и работели на нивите.

В Давидково са уверени, че двете деца ще се справят с малко помощ. Местните обаче са притеснени, че при тези диагнози на родителите, които се тиражират в медиите, е възможно институциите да разделят децата от тях, а това може да ги съсипе.

Макар и с проблеми, деца и родители са страшно привързани един към друг, и на всички в района е ясно, че раздялата ще направи всички нещастни.

Сега например в училището в Давидково организират екскурзия. Появил се спонсор, който искал да плати и за Митко и Лили. Децата обаче отказали. Митко не искал да спи другаде, докато баща му е болен. Съучениците им изявили желание да идат да изчистят къщата и двора на Хайтови във Вълчан дол.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари