Историк: Васил Левски е минал около десетина пъти през Русе

1
Д-р Веселина Антонова запозна русенски ученици с неизвестни документи от живота на Васил Левски
Д-р Веселина Антонова запозна русенски ученици с неизвестни документи от живота на Васил Левски Снимка: БТА

Д-р Веселина Антонова запозна русенски ученици с неизвестни документи от живота на Васил Левски

По инициатива на БТА русенският историк и изследовател д-р Веселина Антонова представи в Националния пресклуб на Агенцията в крайдунавския град книгата си "Неизвестни документи от живота на Левски" пред десетокласници от СУ "Васил Левски". В събитието участва и Толя Чорбаджиева - началник на отдел "Държавен архив" в Русе.

Поводът е 150-годишнината от гибелта на Апостола.

"Според моите изследвания и според документите, които се съхраняват в Държавния архив в Русе, Левски е минал около десетина пъти през Русе. Най-активни са неговите преминавания в периода между края на август 1869 година и юни 1870 година", каза д-р Антонова.

Наскоро тя открила още един документ, който доказва това.

"Това е разрешителното, което Никола Живков, който тогава е книжар в книжарницата на Христо Г. Данов, дава на Васил Иванов като книжар да премине през Гюргево, защото е представител на книжарницата на Христо Г. Данов. Това е доказателство, че Левски е минал, използвайки идентичността на книжаря Васил Иванов Узунов от Елена", обяснява д-р Антонова.

Тя казва, че са няколко местата, на които Левски е бил в Русе. Едно от тях е пристанището.

"Бил е и на гарата, защото пътува с влак през декември 1868 г. от Русе за Варна. Отсядал е и в дома на Костаки Маринович. Вероятно е посещавал и своите приятели и съмишленици братя Живкови в книжарницата на Христо Г. Данов", каза д-р Антонова.

Пред учениците тя разказа, че изследването ѝ е отнело около десетина години. Анализирала е и регистрите с пътувания през река Дунав на около 20 000 души.

"Това са задължителни разрешителни за пътуване на българи и на чужденци на територията на Османската империя. Със сравнително проучване и възстановка на фактите доказвам, че първото идване на Левски в Русе е в края август 1867 година. Той напуска града на 2 септември същата година, след като получава разрешително за пътуване към Гюргево", обясни д-р Антонова.

Толя Чорбаджиева покани учениците да посетят Държавния архив в крайдунавския град, като им разказа с какво се занимава тази структура.

"В нашия архив може да откриете много интересни неща, както д-р Антонова успя да разгадае чрез документите идвал ли е Левски в Русе. Идеята е тези документи да не бъдат само в хранилището, а да бъдат използвани в книги, от които всички да научите нещо ново", каза Чорбаджиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари