Исторически момент: България се присъедини към Споразуменията "Артемида" на НАСА

0
НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията "Артемида", каза генералният директор Нелсън
НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията "Артемида", каза генералният директор Нелсън Снимка: Министерство на иновациите и растежа

НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията "Артемида", каза генералният директор Нелсън

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор на НАСА Бил Нелсън подписаха присъединяването на Република България към Споразуменията "Артемида" (Artemis Accords) на НАСА, които дефинират основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство, съобщи в прессъобщение Министерството на иновациите и растежа.

България стана 32-та държава, която се присъединява към Споразуменията "Артемида".

На церемония в централата на НАСА във Вашингтон участваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, заместник-генералният директор на НАСА Пам Мелрой и Соната Култър, заместник помощник-секретар на Държавния департамент на САЩ.

"Присъединяването ни към Споразуменията "Артемида" е исторически момент за България. Вярваме, че разширяването на границите на човешкото търсене в Космоса с подкрепата на дълбоките технологии и изкуствения интелект ще осигури мирно и устойчиво съвместно съществуване на Земята. Години наред НАСА е символ на стремеж към развитие чрез технологиите и човешкия дух. За нас е чест да се присъединим към това партньорството между държавите за мирното пътуване в нови територии", заяви министър Стойчева.

"НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията "Артемида", каза генералният директор Нелсън. "Глобалните партньорства, направени в ерата на "Артемида", ще създадат възможности, които са от полза за членовете на поколението "Артемида", както в нашите страни, така и по света. Лидерството на България ще помогне да се гарантира, че пътуването на човечеството до Луната и отвъд нея ще се извърши мирно, безопасно и прозрачно", каза още той.

Споразуменията "Артемида" целят задълбочаване на международното сътрудничество в мирното използване на космическото пространство. Присъединяването на България ще засили стратегическото ни международно партньорство в областта на космическите технологии, посочват от МИР.

"Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската индустрия, да насърчим развитието на иновациите и да повишим информираността за космическите програми. Задълбочаването на стратегическото ни сътрудничеството със САЩ ще допринесе значително за по-нататъшното развитие на космическите дейности у нас и ще предостави нови възможности за международни партньорства", каза още министър Стойчева.

БТА припомня, че Министерски съвет одобри на 1 ноември присъединяването на България към Споразуменията "Артемида" на НАСА, определящи основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство за мирни цели. Задълбочаването на контактите с НАСА са предшествани и с по-активното участие на България в Европейската космическа агенция (ЕКА).

Споразуменията "Артемида", наречени на американската лунна програма, са поредица от двустранни договори между САЩ и други страни. Като основа до голяма степен са взети принципите на Договора за космоса от 1967 г. През май 2020 г. НАСА обяви основните принципи, на които ще се основават - правила за добив на ресурси на Луната и идеята за създаване на т. нар. зони за безопасност, които трябва да предотвратят "вредна намеса". През септември т.г. Германия се присъедини към Споразуменията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари